Hiánypótló kiadványok segítik a felnőttkorú beszédfogyatékos személyeket

A mindennapi kommunikációt, az érdekképviseletet jelentősen megnehezítheti a felnőttkorban is meglévő vagy az éppen akkor kialakult beszéd- és nyelvi fogyatékosság. A beszélt nyelv, az írás-olvasás és számolás fejlesztése, valamint a nyelészavarok megfelelő kezelése rendkívüli hatást gyakorolhat az érintettek életminőségére. Ezt a folyamatot hivatottak segíteni a MONTÁZS projekt keretében megjelent hiánypótló kiadványok is.

A beszéd- és nyelvi fogyatékosság nehezítheti a tanulást, a pályaválasztást, az elhelyezkedést, de a társas létet is. Sokan felnőttkorban is komoly nehézségekkel küzdenek ezen a téren vagy azért, mert a gyermekkorban kialakult fejlődési zavar nem szűnt meg, vagy azért, mert felnőttkorban baleset vagy betegség következtében alakult ki esetükben a beszéd- és nyelvi zavar. Szerencsére ezek jelentős része célzott terápiával, eltérő mértékben, de felnőttkorban is hatékonyan kezelhető, javítható.

Az érintett személyek ellátása speciális tudást kíván, ezért a MONTÁZS projekt keretében két hiánypótló kiadványt jelent meg, amelyek a felnőttekkel foglalkozó szakemberek munkáját is igyekeznek segíteni.

Felnőttek logopédiai vizsgálata – Logopédusok diagnosztikai kézikönyve

A kötet célja, hogy irányt adjon, javaslatokat nyújtson a beszéd- és nyelvi fogyatékos felnőttek diagnosztizálásához, a differenciáldiagnózis felállításához, alapot nyújtva ezáltal az egyénre szabott logopédiai terápiák tervezéséhez és a komplex rehabilitációhoz.

A fejezetek elején a beszédkórképek definíciói, a továbbiakban pedig az igazoltan hatékony, bevált és jól alkalmazható tesztek, könnyen másolható és kitölthető kérdőívek olvashatók. A kézikönyv hangsúlyozza, hogy a módszer és eszköz kiválasztásakor minden esetben figyelembe kell venni a felnőtt beszédfogyatékos személy egyéni igényeit, beszédállapotának és személyiségének sajátosságait, melyek a komplex állapotfelmérést követően határozhatók meg.

A kiadvány írói és szerkesztői bíznak abban, hogy a magyar logopédustársadalom e kézikönyvvel gazdagodva bátrabban és felkészültebben fordul a jövőben a felnőttellátás felé.

Afáziaterápiás feladatgyűjtemény

A 2021-ben megjelent, kétkötetes kiadvány az afáziaterápia lépéseinek tervezését segíti. A feladatgyűjtemény alkalmazható stroke-ot, illetve egyéb központi idegrendszeri eredetű sérülést követő nyelvi-kommunikációs zavarok esetén. Lehetőséget kínál továbbá demenciával együtt járó neurodegeneratív kórképek kezelésére is azzal, hogy erősíti a kommunikációs kompetenciát, segíti annak megtartását.

A feladatgyűjtemény abban tér el jelentősebben a széles körben használt kiadványoktól, hogy a hangsúlyt a teljes értékű kommunikáció visszanyerésére helyezi: az alapkészségek kezelésétől halad az összetett nyelvi folyamatok komplex kognitív-kommunikációs tréningjéig. A gyűjtemény szakemberek és az érintettek számára egyaránt használható, hiszen a feladatlapok hazavihetők, így önállóan vagy segítséggel otthon is kitölthetők.

A Felnőttek logopédiai vizsgálata – Logopédusok diagnosztikai kézikönyve és az Afáziaterápiás feladatgyűjtemény kötetei regisztrációt követően elektronikusan az alábbi linkeken érthetők el:

https://nfszk.hu/kiadvanyok/beszedserules-temajaval-foglalkozo-kiadvanyok/felnottek-logopediai-vizsgalata-logopedusok-diagnosztikai-kezikonyve

https://nfszk.hu/kiadvanyok/beszedserules-temajaval-foglalkozo-kiadvanyok/afaziaterapias-feladatgyujtemeny-i-ii

Logopédiai szolgáltatás a MONTÁZS projekt keretében

A MONTÁZS projekt keretében 2019 februárjában indult térítésmentes logopédiai szolgáltatás azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson a beszéd- és nyelvi fogyatékos felnőtteknek. A modellprogram országszerte 13 városban, 21 logopédus közreműködésével, összesen 366 személy részére biztosított lehetőséget a felmérésre és a terápia igénybevételére.

A szolgáltatás 2021 márciusában véget ért, azonban a projekt keretében Szegeden, Kaposváron, Zalaegerszegen és Budapesten működő AAK-módszertani központokban a logopédusok tovább folytatják a munkát, elsősorban a szerzett nyelvi-kommunikációs zavarral élő személyek logopédiai ellátását végzik az AAK-szakemberekkel együttműködésben.