A Raabe Klett Kiadó adományokkal, helyszíni segítséggel, illetve saját kiadású gyerekeknek szóló könyvekkel, foglalkoztatókkal, színezőkkel segítette az Ukrajnából menekülteket.

 

 

Mind cégcsoportunk, mind pedig munkatársaink mélyen együttérzünk azokkal, akik az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt kénytelenek elhagyni otthonaikat, feladni eddigi életüket. Cégként szeretnénk megtenni minden tőlünk telhetőt, hogy támogassuk őket és azok munkáját, akik közvetlenül érintkeznek velük.

 

A Raabe Klett Kiadó ezért amellett, hogy ingyenes webináriumot tartott óvodapedagógusoknak és tanítóknak, közvetlenül is szeretett volna segíteni az Ukrajnából menekülteknek.

 

Ehhez első körben cégen belüli gyűjtést szerveztünk, amelyben arra kértük kollégáinkat, hogy bárki, a saját helyzetéhez mérten segítsen, főleg higiéniai termékekkel, mert az ételen kívül ezek azok az adományok, amelyekkel azonnal tudjuk támogatni az érkezőket. Rengeteg felajánlás érkezett a munkatársaktól, amelyeket a Katolikus Karitász humanitárius egyesület segítségével juttattunk el a BOK Csarnokba, ami jelenleg a menekültek humanitárius tranzitpontjaként működik.

 

Emellett felajánlottuk, hogy munkatársaink önkéntesként segítsék az egyesület munkáját, így aznap, amikor átadtuk az összegyűjtött adományokat, személyesen is megjelentünk a BOK Csarnokban, ahol rengeteg munka vár a jótékony szervezetekre. A menekültek szinte folyamatosan érkeznek a pályaudvarokról, ahol eligazítják őket, segítenek nekik rövid vagy hosszú távú szállást keresni, illetve itt kapnak ételt, italt, higiéniás termékeket, ruhákat, amelyekre a legnagyobb szükségük van az érkezésük pillanatában.

 

Munkatársaink főleg az élelmiszercsomagok összeállításában segítették a Karitász munkáját, illetve az ételek, gyümölcsök rendszerezésében és felosztásában, hogy a pultban álló kollégáknak már csak oda kelljen adni az érkezőknek a csomagokat. Reméljük, hogy ezzel a kis hozzájárulással is támogatni tudtuk az odaadó munkájukat, és reméljük, hogy a jövőben is együtt tudunk majd működni bármilyen formában a menekültek vagy a rászorulók segítésében.

 

Mivel cégünk működésének központjában a gyermekek állnak, kiadónk ezért több, gyerekeknek szánt kiadványt is adományozott a legkisebb menekültek számára. Több száz foglalkoztatót füzetet ajánlottunk fel, mint például az Oszkár a kistigris vagy a Kedvenc könyvecském kötetei és kifestői. Számunkra fontos, hogy a kiadványok biztosan jó helyre, a gyermekek kezébe kerüljenek, ezért örömmel láttuk, hogy a BOK-csarnokban külön kialakítottak egy játszósarkot a legkisebbek számára, ahol kedvük szerint játszhatnak, rajzolhatnak, pihenhetnek. A foglalkoztatók nagy részét ide raktuk le, kérve az ott dolgozókat, hogy juttassák el a menekült gyerekeknek és szüleiknek. Munkatársaink azonban körbejárták a létesítményt, és átadtunk néhány kötetet az éppen érkező gyerekek számára, akik nagy örömmel, csillogó szemmel fogadták el a füzeteket. Reméljük, hogy ezzel szereztünk számukra egy kis örömöt ezekben a vészterhes időkben, és egy kicsit visszakaphatják a gyermekkorukat, amit elvettek most tőlük.