Szigethi Zsófia (okleveles gyógypedagógus autizmus spektrum pedagógiája, pszichopedagógia és tanulásban akadályozottak pedagógiája szakokon) írása az Egyéni fejlesztés, személyre szabott nevelés című kiadványunkban jelenik meg.

 

Cikkünkben az ADHD rövid jellemzése után tárgyaljuk a gyermekkori zavarral élők közötti fiú–lány arányt és annak változásait az életkor függvényében, a tünetek megjelenésének és a komorbiditás különbségeit, valamint a társas kapcsolati nehézségeket lányok esetében. Kitérünk a kezeletlen ADHD veszélyeire is, hangsúlyozva a szindróma időben történő felismerésének fontosságát lányok esetében is.

A tünetek megjelenési különbségei

Nemcsak az életkor, de a szindróma megjelenési formája is befolyásolja a nemi különbségeket. A megjelenési formákat tekintve a legkisebb a nemi különbség a figyelemhiányos forma esetében (1:1–2,2:1), a legnagyobb a kombinált megjelenési forma esetén (2:1–5,6:1). Ha az életkort és a megjelenési formát együttesen nézzük, akkor a legnagyobb eltolódást a férfinem irányában a serdülőkori kombinált (5,6:1) és hiperaktív/impulzív (5,5:1) megjelenési formák esetében látunk.

Összességében elmondható tehát, hogy a lányoknál nagyobb valószínűséggel fordul elő figyelmetlen ADHD, amelyben gyakori az álmodozás és a félénkség, míg a fiúkra jellemzőbb a hiperaktív-impulzív ADHD vagy kombinált megjelenés. Ez jól magyarázza, miért kerülnek a fiúk hamarabb szakember elé, mint a lányok.

Az ADHD tünetei minden gyermeknél nagyon eltérően jelentkeznek. Ezen kívül különbözőképpen jelennek meg lányoknál, mint fiúknál. A felismerést és a korai diagnózist tovább nehezíti, hogy a lányok tüneteit gyakran személyiségjegyüknek tekintik, ezért figyelmen kívül hagyják vagy félremagyarázzák azokat.

A lányoknál az ADHD jelei és tünetei általában a következő közös jellemzőkkel rendelkeznek:

  • Kompenzálja a figyelmetlenséget. Sok ADHD-s lány számára az adott feladatra való odafigyelés a legnehezebb. Elterelhetik a figyelmüket a külső események, vagy saját világukba fordulhatnak. Ennek kompenzálására egy ADHD-s lány túlzottan összpontosíthat valamire, amit szeret, vagy amiben jó. Néha ez a hiperfókusz a megküzdési stratégia arra, hogy szórakoztassa magát, ha valami unalmas.
  • Folyamatosan mozog. Ha egy lány hiperaktív, akkor általában „fiúsként” jellemzik, mert szereti a fizikai aktivitást, és úgy tűnik, nem élvezi a vele egykorú lányok társaságát. Lehet, hogy kevésbé szembetűnő módon is mozgásban van, esetleg állandóan firkál, vagy mozog a székében.
  • Impulzív. Az impulzív lány lehet, hogy túl sokat beszél, megzavarhat másokat, vagy beszélgetés közben újra és újra témát válthat. Előfordulhat, hogy kimondja a szavakat anélkül, hogy gondolkodna a másokra gyakorolt hatásukon. Ugyanakkor túlzott érzékenység is jellemző lehet rá.

 

Szeretne hasonló cikkeket olvasni, hogy aktualizálja ismereteit? Fizessen elő az Egyéni fejlesztés, személyre szabott nevelés című kiadványunkra az alábbi linkre kattintva: