A nyár a pihenés, feltöltődés időszaka, amikor respektáljuk, hogy a gyerekeknek is jár mindez. De nyáron sem lehet mindig az udvaron ugrálni, homokozni, ápolni az óvoda kertjének növénykéit. Nyáron is lehet hűvös, borús az idő, ami bekényszeríti a csoportot a szobába. Arról már nem is beszélve, hogy a kézműves foglalkozások is lehetnek pihentetőek, felszabadítóak, és kellő motiválással az intellektuális erőfeszítést igénylő, logikai vagy éppen új ismereteket nyújtó feladatok is örömmel tölthetik el csoportunk tagjait.

Nyári barkácsötletek hűvösebb napokraIlyen beszélgetős, mesélős és gondolkodós alkotói-játékra hívó manuális foglalkozások leírását osztjuk most meg az olvasókkal.

Évszaktündér

Szükséges anyagok, eszközök:

 • pauszpapír
 • ceruza
 • olló
 • papír- vagy fagolyó
 • hímzőfonal
 • flitterek
 • tűzőgép
 • vonalzó
 • lyukasztó ár
 • nagylyukú tű
 • parafa dugó

Ez az egyszerű, hajtogatott kis tündér nagyon hálás figura, mert több alkalommal és így egyre nagyobb rutinnal készíthető el. Csak a felhasznált papírok hangulatán, mintáin kell változtatnunk, és máris kész a tél, tavasz, nyár és ősz tündér. Ha van az óvodában évszakok ábra, akkor ott is a megfelelő helyen díszeleghetnek. A harmonikahajtást ismerő gyerekek már el tudják készíteni ezt a kis figurát. Ha olyan helyre akasztjuk, ahol fény éri, átsüt rajta, akkor gyönyörű látványt nyújt, ezért igen hálás a pauszpapír, amely nem olcsó, de a végeredmény meggyőző. Sokféle mintával árusítják, így fiúsabb és lányosabb tündérünk egyaránt lehet.

A/4-es méretben lehet vásárolni ezt a papírt, gazdaságosan előkészítve két tündér hajtogatható belőle Körülbelül 1 cm-es hajtásokkal a hosszanti oldalon meghajtják a gyerekek a tündér leendő ruháját. A meghajtott csíkot félbehajtjuk, a közepét egy ponttal megjelöljük. A karoknak való kisebb papírt is hosszában meghajtják a gyerekeink. Ismét bejelöljük a közepét. A színben a papír mintájához illő hímzőfonalat nagylyukú tűbe fűzik az ügyesebb gyerekek (dupla szállal!), a végére dupla csomót hurkolunk. Mivel a pauszpapír erős, szilárd szerkezetű, és több rétegen kell átbökni a tűt, én mindig kilyukasztom előre parafa dugón, cipészárral, hogy a gyerekeknek könnyebb dolga legyen. A hímzőfonalat átfűzzük a papírokon, alul a nagyobb, felette a kisebb legyen. Erre jön a papírgolyó a gyári lyukkal. Ha nincs végigfúrva a papírmasé gömb, akkor a tűvel átlyukasztjuk a maradék pár mm-t. A dupla szálat szétválasztjuk, közé is ragaszthatunk műhajat, fonalat, és a végét elcsomózzuk, így lesz tündérünknek akasztója. Hajnak jól megteszi a vékonyszálú, bontott fonal, igazi göndör, fürtös frizurát tudunk belőle alakítani.

Nyári barkácsötletek hűvösebb napokra - Évszaktündér

A tündér arcát megrajzolják a gyerekek. Ezt már korábban is megtehetik, amikor mi, felnőttek például a lyukasztással töltjük az időt. A tündér ruháját alul, legyező módjára összetűzzük. Erős és jó tűzőgép kell ehhez, mert a papír szívós! Utoljára a flittereket ragasztják fel a kicsik, ezek legyenek mindig az ábrázolt évszaknak megfelelőek! A rövidáru és hobbiboltokban széles választékból szemezgethetünk.

Szélcsengő

Szükséges anyagok, eszközök:

 • hangot adó tárgyak
 • drótok
 • kötözők
 • széles papírhenger vagy kisebb fémdoboz
 • gyöngyök
 • fonalak
 • olló
 • lyukasztó
 • ragasztó
 • papírok
 • textilek
 • fémkarika

A szélcsengő-készítés lehetőséget ad arra, hogy mind a magunk, mind a gyerekek kreativitását fejlesszük, és gyűjtögetett, félretett lehetőségeinket, kincseinket felhasználjuk. A gyerekek részéről némi türelmet és belátást igényel, hiszen nem készül el egy alkalommal, de ezt beszélgetéssel és a mintadarab többszöri bemutatásával biztosíthatjuk, illetve érdeklődésüket folyamatosan fenntarthatjuk.

Mi agyagból alkottuk a szélcsengő mozgó részeit. Ezeket a munkákat mindenképpen ki kell égetni, hogy kevésbé legyenek törékenyek, tehát ha nem biztosított a kiégetés, akkor más alapanyagot válasszunk! Agyagnál maradva fontos, hogy ne legyen részletgazdag a kis forma széle, mert ezek ütődéskor könnyen letörhetnek. Mi kerek formákat szaggattunk (pogácsaszaggatóval), és ezeket a kör alakú felületeket díszítettük lenyomatokkal, majd minden formára lyukat vájtunk a felfűzéshez.

Nyári barkácsötletek hűvösebb napokra - Szélcsengő

 

Szaggattunk persze kedves kis kacsa, teve, maci, autó stb. formákat is, de ezeket feljebb fűztük a szélcsengőn, olyan magasságra, ahol biztos, hogy nem fognak összeütődni. Ha nincs kiégetési lehetőségünk, akkor az agyagforma helyett lehet kagyló, kulcs esetleg fémrudacska a csengőhang biztosítója.

Ha még díszesebb, vidámabb szélcsengőt szeretnénk, akkor a lengőszálakra még további gyöngyöket fűzhetünk.

A szélcsengő felső részét szintén több módon készíthetjük el, lehetőségeinktől függően. Ha van kellő számú széles és viszonylag erős papírhengerünk, ez kiváló felsőrész lehet. Ha nincs, akkor a fémdobozok is nagyon megfelelőek. Én ehhez például a gyógynövény-cukorkás dobozokat használom, amelyeket könyvkötészeti ragasztóval vonunk be akár textillel, akár papírral, tulajdonképpen dekupázs technikát alkalmazva. A papírhenger bevonásához bármilyen papírragasztó megteszi, s ha nem akarjuk ragasztani, akkor festhetik is a gyerekek. Legjobb akrilfestékkel dolgozni, mert ha a szabadba tesszük a szélcsengőt, az akril ott is bírja a párát, a nedvesebb levegőt.

A beborított hengert tovább díszítettük gombokkal és egyéb apróbb figurákkal. Ilyenkor nagyszerűen felhasználhatjuk például a korábban öntött és kifestett gipszöntvényeinket! A kis formákat ragasztó pisztollyal rögzítettem.

Szintén felnőtt munka a hengerek kilyukasztása, alul és felül. Ehhez a legcélszerűbb eszköz az ár. Kétszer 4 vagy 5 lyukat fúrjunk a henger kerületétől függően. A lyukak egymástól egyenlő távolságra legyenek.

Alulra fűzzük fel a szélcsengő mozgó részeit, míg felülre a felakasztáshoz szükséges drótokat, kötözőket és karikát vezetjük át. Ennek nem minden folyamatát tudják a gyerekek elvégezni, ilyenkor én fejezem be az összeállítást.

Ezért is jó nyáron készíteni az ilyen típusú alkotásokat, hiszen nem kell nagy, teljes csoportlétszámmal dolgoznunk.

További játékötleteket talál a Nyújtózkodó kígyó vagy torony? – Nyári barkácsötletek hűvösebb napokra című e-bookunkban, folyamatos módszertani ötleteket pedig az Óvónők kincsestára előfizetéses kiadványunkban. 

Kiemelt kép: School photo created by senivpetro – www.freepik.com