Szakértő szerzőnk az óvodát érintő elmúlt egy év legfontosabb jogszabályi változásait veszi sorra. A cikk végig olvasásával listázhatjuk, hogy maradt-e még teendőnk, esetleg módosítani kell-e az óvoda valamelyik szabályzatát.

Elöljáróban például: a köznevelési szabályok között abszolút újdonság a zajvédelem, de változtak a tartós gyógykezelésben részesülő gyermekre vonatkozó szabályok is.

Változás továbbá az is, hogy a jövőben újfajta, átfogó ellenőrzés keretében ellenőrizhetik a pedagógusokat, az intézményvezetőket és az iskolákat. A rendszer újdonsága az, hogy átfogóan vizsgálja majd a nevelési-oktatási intézményeket.

 

Az alábbiakban a változásokból adódó legfontosabb feladatokat gyűjtöttük csokorba. Mindezekről részletesen az ÓvodaVezetési Ismeretek 2022 júniusi számában olvashatnak részletesen.

Teendők összefoglalása

Módosítani kell a munkatervet:

  • Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek speciális ellátása miatt.
  • Az elektroakusztikus hangosítású rendezvények ellenőrzésének meghatározása.

Módosítani kell az szmsz-t:

  • Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek speciális ellátására vonatkozó együttműködés részleteinek kidolgozása miatt (egészségügyi szervek).
  • POK-kal való kapcsolattartás az óvodai fejlesztő program kidolgozása kapcsán.
  • A tartós gyógykezelés alatt álló gyermek egészségügyi ellátását biztosító egészségügyi szolgáltatóval való kapcsolattartás szabályozása.
  • Inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedő gyermekekre, tanulókra vonatkozó speciális eljárásrend kidolgozása.
  • Érdemes lenne a covid-fertőzöttségről, oltottságról történő tájékozódásnak egy bekezdést szánni. Miként történik az EMMI-vel, OH-val a kommunikáció. Az adatkezelési vetületéről pedig az adatkezelési szabályzatban és tájékoztatóban kell rendelkezni.

Módosítani kell a házirendet:

  • A veszélyhelyzet alakulása szerint az oktatási ágazat irányítása és a fenntartó által hozott döntések alapján az óvodai saját járványügyi protokoll egyes szabályainak korrekciójára van szükség, legfőképpen a 6. intézkedési tervre (EMMI protokoll) tekintettel: beléptetési rendszer, hiányzások igazolása, covid fertőzött személy esetén teendők… stb.
  • Érdemes a tartós gyógykezelés alatt álló gyermek jogait egy bekezdésben összefoglalni.
  • Az év közben is benyújthatók óvodai felvételi kérelmeknek is szentelhető egy bekezdés.

Módosítani kell a pedagógiai programot:

  • Az óvodában a magas telítettzsírtartalmú ételek fogyasztásának csökkentésével kapcsolatos teendők megfogalmazása a 363/2012. (XII. 17.) Korm. rendelet 1. mell. III. címe alapján.
  • A speciális pedagógiai ellátásra jogosult, a tankötelezettségük megkezdésére halasztást kapott gyermekek részére biztosítandó, iskolakezdésre felkészítő óvodai foglalkozások meghatározása.[1]
  • Helyi egészségfejlesztési program bővülése a következő elemekkel:

a lelki egészséget fejlesztő pedagógiai módszerek és a művészetek alkalmazása, egészséget támogató ismeretek és készségek fejlesztése.

  • A tartós gyógykezelés alatt álló gyermek nevelése-oktatása esetében a nevelési-oktatási intézményben foglalkoztatott pedagógus részére történő célfeladat és céljuttatás megállapításáról.[2]
  • A komplex ellenőrzésről.

 

Honlapra fel kell tölteni a friss szabályzatokat és magán intézmény esetén a létesítő/alapító okiratot is. Mindezeket pedig akadálymentes verzióban kell elkészíteni.

 

Mely témákat járja körbe részletesen az írásunk:

  1. Zajvédelem
  2. Egységes óvoda-bölcsőde megszűnése
  3. Tartós gyógykezelésben részesülő gyermek
  4. Felvétel
  5. A komplex ellenőrzés
  6. Új jegyzék a kötelező (minimális) helyiségeiről és egészség- és munkavédelmi eszközökről
  7. SNI
  8. Közzététel
  9. Tanügyi dokumentumok
  10. Esélyegyenlőség
  11. Kiegészítő nemzetiségi óvoda
  12. Egészségfejlesztés
  13. Munkajog
  14. A hatodik Intézkedési Terv a covid megfékezésére
  15. EMMI-határozatok

 

 

Még nem előfizetőnk? Ne maradjon le az óvodavezetők munkáját segítő cikkekről, letölthető dokumentumokról. Fizessen elő saját ÓvodaVezetési Ismeretek példányára az alábbi linkre kattintva:

 

 

[1] Nkt. 45. § (2a) bekezdés

[2] 20/2012. (VIII. 31.) EMMI-rendelet 190. §