Az állatok és a növények egy része ősszel pihenni tér. Mivel hétköznapi életünk egyre inkább mesterséges környezetben zajlik, ezt a tényt általában csak filmekből, iskolai tanulmányainkból és irodalmi élményeinkből tudjuk. Gyermekeink, akik most ismerkednek a világgal, hasonló élményekből táplálkoznak: a versek, a mesék, a rövid ismeretterjesztő filmek biztosítják számukra ezeket az információkat. Minél érzelemgazdagabb és közvetlenebb ez az információ, annál erősebben fog bevésődni emlékeikbe. A saját élmény, a közvetlen, kézzel fogható tapasztalatok szerzése megsokszorozhatja a tanulás intenzitását. Ezek begyűjtésének terepe a környezetváltozás: a kirándulások, az erdei óvodák vagy a séták a közeli vadasparkokban, ligetekben.

Király-Nagy Éva összegyűjtött ötletei egyben az “Állatbarátaink élete ősszel” című e-bookban találhatók meg. Ebből az e-bookból adunk közre egy részletet.

„Málnát szed két kicsi bocs”

A bábozás „többfunkciós” műfaj: egyfelől motiváló tényező, másfelől az előadás bemutatása maga a cél. A háttér, a díszletek elképzelése és megvalósítása – még ha nagyon egyszerűek is – megmozgatja a gyerekek képzeletét, emlékeket idéz fel, a kreativitás kibontakoztatásának valóságos tárháza. A bábok elkészítése – ha sablont biztosítunk hozzá – kevésbé kreatív, inkább a finommotoros fejlesztést szolgálja.

A medve-mese feldolgozása

Kolozsvári Grandpierre Emil A két kicsi bocs meg a róka című meséje igazán az óvodás korosztálynak való. Rövid és esszenciális, tanulsága könnyen levonható, a mese végén maguk a bocsok fogalmazzák meg, de ha elemezni akarjuk a történetet, biztos, hogy a gyerekek is meg fogják mondani.
A mese megjelenítése, a bábok mozgatása nem igényel komoly technikai apparátust: mindössze egy asztalra van szükségünk, amelyet mindenki jól lát. Az óvodások számára az illúzió akkor is tökéletes, ha látják a bábokat mozgató kezeket, sőt az egész alakot, aki a „színpadon” tevékenykedik: zötyögteti a szekeret, leejti a sajtot.
A medve mint téma kimeríthetetlen: rengeteg mese, vers, rajzfilm szól róluk, gyermekeknek szánt játék- és ismeretterjesztő filmek sokasága látható és kölcsönözhető. A mesefeldolgozást, a bábozást előkészíthetjük egy, a medvékre fókuszáló, a csoporttagok korábbi ismereteit feltáró és rendszerező irányított beszélgetéssel.

A lehetséges kérdések:

  • Hol élnek a medvék?
  • Magyarországon él szabadon medve?
  • Hol láthatunk macikat?
  • Milyen színűek lehetnek a medvék?
  • Mit esznek a medvék?
  • Télen nagy rengetegekben bolyongva találkozhatunk medvével?
  • Mi a medve „lakása”? Hol alussza téli álmát?
  • Milyen macifigurákat, macis meséket ismertek?
    További témák, ötletek:
  • Mondjunk együtt verseket, amelyek a macikról szólnak!
  • Daloljunk, táncoljunk! Például: Irgum-burgum, morgós medve, van-e neki éppen táncos kedve?

A medve- és rókabábok elkészítése a meséhez

Eszközök, anyagok:

  • kartonpapír
  • színes filctollak vagy ceruzák
  • sablonok (színes melléklet)
  • ragasztó
  • grafitceruza
  • olló

A mese megtalálható IDE KATTINTVA. 

A sablonoknál a kezek számára készítettem lyukat, hiszen a sajt „adásvétele”, illetve elfogyasztása nagyon fontos. A végén, amikor a macik rájönnek arra, hogy becsapták őket, a kezek (ujjak) kitárása (bizony, pórul jártunk), a nonverbális jelzés megerősíti a mondanivalót, növelheti az empátiát. Erre a nonverbális jelzésre rá is erősíthetünk a mimika megrajzolásával.


Ebben az esetben több mackóbábot is készíthetnek a gyerekek. A bocsok teste azonos, de a fejük, a pofijuk megrajzolása más: a mese elején veszekedő, mérges macikat látunk, majd miután eltűnt a róka és vele együtt a sajt, megváltozik az arckifejezésük, csalódott lesz mindkettő: bizony, hoppon maradtunk, pórul jártunk!
mérges csalódott, pórul járt. A bocsok feje attól jellegzetes, hogy fülük arányaiban nagyobb, mint a kifejlett medvéké.
Ha több macibábbal játszunk, a mese dramaturgiáját úgy oldjuk meg, hogy a mackóbábokat ki tudjuk cserélni, illetve másik gyermek tudjon vele bábozni. Például: a róka keresése közben elhagyják egy pillanatra a színpadot, vagy egy bokor mögé elrejtett, „csalódott bábba” bújtatják át a kezüket a bábjátékosok.

Foglalkozásváltozat
Hengerbáb: a bocsok és a róka elkészítése papírhengerből. A bábok mozgatása szintén látható a nézők számára.

Állatbarátaink élete ősszel

További ötletek a környezeti neveléshez:

 

 

 

 

 

 

Sablonok: