Az óvodai jutalmazás bevezetésének kezdeti tapasztalatai

A mindennapjaink része, hogy a helytelenül viselkedő gyermekeket megpróbáljuk a helyes viselkedés ösvényére terelni. Ez azonban gyakran okoz fejtörést a leggyakorlottabb pedagógusoknak is. A jutalmazási rendszerek rendkívül hatékonyak lehetnek a zavaró viselkedési formák megváltoztatásában. A jutalmak hatására szinte minden gyermek életében kedvező változásokat tapasztalhatunk, hiszen amikor a gyermek pozitív visszajelzést, bátorítást és jutalmat kap a helyes megnyilvánulásáért, a negatív viselkedés helyett inkább azt fogja választani. Szerzőnk cikkében az óvodai jutalmazás pozitív példáját mutatja be.

Csuka Veronika gyógypedagógus írásából közlünk részletet. (Az írás teljes egészében az Egyéni fejlesztés, személyre szabott nevelés című előfizetéses kiadványunk áprilisi kiegészítő kötetében olvasható.)

 

A jutalmazási rendszer általános jellemzése

A jutalmazási rendszer olyan fegyelmezést és viselkedésmódosítást segítő módszer, amellyel megtaníthatjuk a gyermekeket arra, hogy a nem kívánt viselkedésüket megváltoztassák. Ahelyett, hogy büntetnénk őket a rossz magatartásukért, jutalmazzuk a jót.

Amikor a gyermek pozitív visszajelzést, bátorítást és jutalmat kap a helyes megnyilvánulásáért, a negatív viselkedés helyett inkább azt fogja választani.

„A jutalmazási rendszerek alkalmazása bevált a gyermekek megfelelő, egészséges viselkedésének ösztönzésében, ezáltal növelheti az önbecsülésüket” – mondja Anisha Patel-Dunn pszichiáter. „Az olyan pozitív megerősítők, mint a dicséret, szintén bizalmat építhetnek, és segíthetnek eligazodni a felnőttek által szabott határok és elvárások között.”

Kate Eshleman gyermekpszichológus szerint: „A jutalmak hasznosak lehetnek abban, hogy segítsenek elérni egy adott viselkedést vagy célt. Ez egy olyan rendszer, amely növeli a motivációt valami iránt, ami a gyermeket esetleg nem érdekli, vagy nem motiválja. A külső jutalom alkalmazása azáltal is megkönnyíti a gyermek hétköznapi tevékenységét, hogy értelmessé teszi számára a feladatok elvégzését, illetve a szabályok betartását.”

További előnyei:

  • Ösztönzi a társadalmilag elfogadott viselkedési formák kialakulását.
  • Növeli a gyermekek pozitív önértékelését.
  • Javítja a szülő-gyermek kapcsolatot.
  • Erősíti a gyermekekben a felelősségvállalás és a függetlenség érzését.
  • Lehetővé teszi az új készségek kialakítását.
  • Csökkenti a szülők és a nevelők stressz-szintjét.
  • Elősegíti, hogy mind a felnőttek, mind a gyermekek a jó benyomásokra összpontosítsanak.[1]
  • Ha egy gyermek kemény erőfeszítéseit értékeljük, azzal sikerélményt nyújtunk számára, tehát végső soron boldogabbá tesszük.[2]

    Ne maradjon le a hasonló tartalmakról, vásárolja meg a kiadvány utolsó példányait még most!

    Egyéni fejlesztés, személyre szabott nevelés – UTOLSÓ DARABOK!

    [1] https://www.verywellfamily.com/how-to-create-a-reward-system-for-kids-that-works-1094752

    [2] https://www.twinkl.hu/teaching-wiki/reward-learning