A nyári időszak jeles napjaihoz is jól kapcsolódhatnak mozgásos népi játékok, az alábbiakban mutatunk erre is néhány példát, ötletet. Az itt felsorolt játékok természetesen csak egy kis ízelítőt adtak gazdag játékkincsünkből a mozgástevékenység szemszögéből.

Június 24. Szent Iván

A nyári napfordulóhoz, vagyis az év leghosszabb napjához kapcsolódik ez a jeles nap. A magyar nyelvterületen több helyen is ismert volt ezen a napon a szertartásos tűzgyújtás és tűzugrás hagyománya, aminek a tűz tisztító és gonoszűző erejébe vetett hit az alapja. A tűzugrásnak egészség- és szerelemvarázsló célzata is volt.

A következő játék jól kapcsolódik a tűzgyújtáshoz:

A játékosok körbe állnak, a körön kívül jár a fogó egy kendővel. A körüljáró leejti a kendőt az egyik játékos mögé, aki fölkapja, és kergetni kezdi őt. Ha a „felkapó” utoléri a „ledobót”, visszaadja neki a kendőt, ő pedig visszaáll a helyére, így ismét az előző játékos jár körbe a kendővel. Ha nem éri utol, az áll be az üres helyre, és a felkapó lesz az új körbejáró. Ha már jól ismerik a gyerekek a játékot, érdekesebbé tehetjük úgy, hogy a körüljáró úgy próbálja ledobni a kendőt, hogy aki mögé dobja, az ne vegye észre. Ha ez sikerül, és a külső visszaér a kendőhöz, akkor az elbámészkodó játékosnak be kell mennie a körbe, „záptojás” lesz.

Június 29. Péter-Pál

Szent Péter a halászok védőszentje, neve napján a halászathoz kapcsolódtak különféle szokások. Volt, ahol Péter-Pál előestéjén a halászok rúdra kötött ponttyal járták végig a falut, a házaknál kaláccsal, borral vendégelték meg őket, majd másnap ők rendeztek vendégséget halpaprikással, túrós csuszával. Jól kapcsolódhat ehhez a jeles naphoz az ismert népi eredetű fogócska:

Halászás 

Választunk vagy kiszámolunk egy fogót. A többiek a játéktéren szabadon szaladgálhatnak mindenfelé. Akit a fogó megfog, az is fogó lesz, és ettől kezdve egymás kezét fogva kergetik a többieket. A lánc egyre hosszabb, s amikor már átéri a játékteret, a kergetés el is marad, a fogók az egyik végére állnak, kihúzzák a láncot, mint egy kerítőhálót, s kényelmesen sétálva összefogdossák a még megmaradt „halacskákat”. Innen kapta a nevét is.

Július 25. Jakab-nap

Ideálisnak tartották ezt a napot a csirkék kikelése szempontjából. Úgy gondolták, hogy az e napon kikelt csirkék gyorsan nőnek. Játszhatunk ezen a napon csibés fogócskát:

Beszélve:

– Hát a tyúk?

– Az is úgy! Mindjárt, mindjárt adjuk!

A gyerekek körbe állnak, egy van a körön kívül, ő a vevő. Körbejár, majd valakinél megáll, és elkezdi az énekes párbeszédet:

– Hogy a csibe?
– Három icce.
– Hát a kakas?
– Három garas.
– Hát a tyúk?
– Azt is úgy.
– Mindjárt, mindjárt adjuk.

A dal végén az eladó és a vevő ellenkező irányba indulva körbefutja a kört. Aki előbb ér vissza, beáll a körben az üres helyre, aki később, az lesz az új vevő, akivel kezdődik elölről a játék.

 

Írta: Cseke-Marosi Eszter, megjelent az Óvónők kincsestára című sorozatunk 2022. júniusi kiegészítő kötetében.

 

Rendelje meg saját példányát az alábbi linkre kattintva, vagy tegye egyenesen a kosarába, és soha nem fogy ki a módszertani ötletekből!