A húsvéti nyúl vagy húsvéti nyuszi, a húsvét ünnephez kötődő figura.

A gyermekek „hisznek” a húsvéti nyúlban, amely tavasszal, általában húsvétkor titokban, mint a Mikulás, ajándékot hoz nekik.

Tipikusan nyugat-európai hagyomány, azonban a kontinens keleti felében, Magyarországon is régi tradíció. Magyarországon és többek közt az Amerikai Egyesült Államokban általánosan ismert hagyomány a húsvéti fészek készítése az ajándék és a húsvéti tojások számára. A húsvéti nyúl egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé, itt készítették az első kosárfészket és később az első édességből készült nyulat.

Néhány forrás szerint egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkor jelképei közé. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.

A fészekrakás valószínűleg abból vezethető le, hogy a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak, kicsinyei nyitott szemmel születnek, teste nagyobb és füle hosszabb.

A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólumok: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a föld megnövekvő termékenysége jelképének tartották őket.

 

husveti nyul

Mondókák, népköltések

Tapsi-hapsi, ide gyere,
itt a fészek, rakjál bele
ajándékot nékem,
megköszönöm szépen.
***
Tapsifüles nyuszikának,
nagyon sok a dolga,
piros tojást, hímes tojást
szerteszéjjel hordja.
Hordjad, hordjad, kis nyuszikám,
kéket is, tarkát is,
nekem is van egy kosaram,
belefér még száz is.
***
Nyuszi, nyuszi, nyulacskám,
ne félj tőlem, nincs puskám,
Van ám nékem egyebem,
zöld káposztalevelem.
***
Nyuszi ül a fűben,
sírva szundikálgat.
Nyuszi, talán beteg vagy,
hogy már nem is ugorhatsz?
Nyuszi hopp!
Nyuszi hopp!
Máris egyet megfogott!

(Forrás: wikipedia.org)

Módszertani ötletekért, a jeles napokhoz köthető foglalkozás-ötletekért fizessen elő az Óvónők Kincsestára című kiadványunkra!

Óvónők kincsestára

További húsvéttal kapcsolatos kiadványaink:

Húsvétra várva

Készüljünk a húsvétra!

Farsangtól pünkösdig