„Állatok a poggyászomban” – Készítsünk állatokat papírból!
Miért is fontos, hogy a gyerekeket az állatok szeretetére neveljük? A kérdés látszólag egyszerű, és magától értetődőnek tűnik a válasz is: hogy jobb emberek váljanak belőlük. Modern világunkban egyre inkább az állatok vannak kiszolgáltatva az embernek. A védelmünkre szorulnak, és védeni azt akarjuk leginkább, amit szeretünk. Szeretni pedig azt fogjuk, amit ismerünk. Most pedig megmutatjuk hogyan készíthetnek a gyerekek is állatokat papírból.

Jelen esetben a kézműves-foglalkozásokon, a tárgyalkotásokon keresztül próbáljuk meg napról napra ébresztgetni a bennük rejlő szeretetet és ismeretszerzési vágyat a világ és ezen belül az állatok iránt. Minél több oldalról közelítünk meg egy-egy feldolgozandó témát, minél inkább építünk nemcsak értelmükre, de érzelmeikre is, annál mélyebb bevésődést, egyben identifikálást tudunk elérni, s ennek kisgyermekkorban királyi útja lehet a manuális foglalkoztatás, az állatos tárgyak készítése, közben érdekes információk megosztása, illetve az addig szerzett információk rendszerezése és pontosítása. 

Kenguru, mangalica, sörényes hangyász – Készítsünk állatokat papírból!

Ha máshonnan nem is, Micimackó meséjéből szinte mindenki ismerheti Kangát, a kedves kenguru-anyukát és kifejező nevű utódját, Zsebibabát. Mikor a gyerekekkel sétálunk a kifutójuk mellett, minden gyerek örömmel tanulmányozza a valóságos kengurukat, és örömüket még tovább fokozza, ha a kölyökkenguru beugrik anyja védelmet nyújtó erszényébe.

Szükséges anyagok és eszközök:

  • kartonpapírok,
  • grafit- és színes ceruzák,
  • sablon,
  • ragasztó,
  • olló
Kenguru fázisok

Kenguru fázisok

A fotón látható sablon átmásolása egy kartonra természetesen felnőttfeladat. A karton lehet bármilyen újrahasznált keményebb papír.

A gyerekek ráhelyezik arra a kartonra, ami a kenguru alapszíne lesz. Ez lehet szürke vagy a barna többféle árnyalata. A kartont félbe kell hajtani úgy, hogy a sablon minden része ráférjen. A hajtásvonal lesz az állat gerince. A kemény kartont azonban nem könnyű vágni, duplán pláne nem. Szétnyitjuk az alapul szolgáló kartont, és inkább rajzolják ki teljesen a kenguru két oldalát!

Ha elkészültek a körbevágással, már ki is próbálhatják, hogy stabilan megáll-e a kenguru. Ki kell egészítenünk a figurát egy farokrész-folytatással, mert a sablon csak a farok egyharmadáig tart, a támaszkodás miatt. A farkat vágják ki és hajtsák félbe. A két végét fekete ceruzával színezzék be. Általában elmondható, hogy a kenguru minden „végződése”, azaz a mancsai, lábvégei, a farka, a füle legszéle mind-mind fekete vagy nagyon sötét barna. Ezért színezzék ki ezeket a részeket. Rajzolják meg a nagy szemet, orrát, és füleit is árnyékolják egy kicsit. Jellemző a kenguruk színezetére, hogy mellkasuk és hasuk mindig világosabb szőrrel borított, ezt is jelezhetik akár színes ceruzával, akár zsírkrétával.

A színezés után ragasszuk a farokrészt a helyére! Én ezt úgy csináltam, hogy a támaszkodó részt kb. 1 cm mélyen bevágtam a hajtásvonalon, és belülről ragasztottam hozzá a farok kiszínezett folytatását.

A fotók között látható egy olyan is, amin csak egy pici fejsablon van egy sötétebb barna kartonon. Ő lehet a kölyök, ha azt is szeretnénk a felnőttkenguru zsebébe. Éppen kikukkant az erszényből, ezért csak a fejét láthatjuk. Az alapszíntől eltérő barnát válasszunk, hogy hangsúlyt kapjon, jól látszódjon a kis kenguru feje. Kivágás és a szemek, orr berajzolása után az erszény és a comb találkozásához kell erősíteni.

Elkészült a kenguru!

Elkészült a kenguru!

Készítsünk más állatokat is!

Kengurut készíteni igazán nem volt nehéz. Ha van még kedv, alapanyag és idő, kivághatnának néhányat a gyerekek, mert a kenguruk csapatokban élnek, s mind a természetben, mind itt, az állatkertben is vígan élvezik egymás társaságát.

Ez a félbehajtós vagy tükrözős módszer azoknál az állatoknál alkalmazható, melyeknél jellemző a viszonylag egyenes hát-nyak ív, tehát a gerincoszlop mentén, az állat karakterét tiszteletben tartva tudjuk a tükrözést megoldani. Én az állatkertben ezzel a módszerrel készítettem el a gorilla, a sörényes hangyász és a mangalica figuráját is. Míg a kengurunál csak Zsebibabát helyeztük, ragasztottuk rá utólag a kész figurára (hiszen a kikandikáló kis kenguru nagyon jellegzetes), addig a többi állatnál egyéb kiegészítésekkel „fel”, tettük izgalmasabbá a figurát. A mangalicánál a durva szőrt fonaldarabokkal, vagy még jobb, ha gyapjúszálakkal jeleztük, a sörényes hangyásznál pedig a fekete alapon világos színekkel, ceruzával vagy hígítatlan fehér temperával alakítottuk ki a mintázatot. A dús farok pedig szintén fonál vagy prémdarab felragasztásával készült.

Mangalica papírból

Mangalica papírból

 

Hangyász papírból

Hangyász papírból – kifestve

Írta: Király-Nagy Éva megjelent az Óvónők kincsestára című sorozatunk 2023. áprilisi kiegészítő kötetében.

Az Óvónők kincsestára egy olyan folyamatosan bővülő módszertani gyűjtemény, ami az óvodai nevelés hétköznapjait teszi könnyebbé az óvodapedagógusok számára. Ideje, hogy megrendelje saját példányát!

Óvónők kincsestára