Az oktatási jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indított a kispesti óvodák, iskolák étkeztetésével kapcsolatban. Aáry-Tamás Lajos az MTI-vel közölte: a tudomására jutott információk szerint a kispesti óvodák, iskolák étkeztetésével kapcsolatban tartós jelleggel komoly minőségi kifogások (így kifogásolható tápérték és mennyiség, rossz íz, penészes sonka, zöld színű, nyers hús, büdös virsli) merültek fel.
Az érintett szülők és intézmények többször éltek panasszal, továbbá a szülők petíciót indítottak el az ügyben, mivel a közétkeztetést nyár óta biztosító cég semmibe veszi a silány minőséggel kapcsolatos észrevételeiket, hónapok óta csak ígéreteket kapnak, érdemi változás nem történt – mutatott rá.
A közleményben azt írta: a leírt eset az állampolgárok nagyobb csoportját érintő jogsérelmet okozhat, az oktatási jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indított az ügyben.
Hozzátette: a kerület polgármesterétől, a kispesti óvodák és iskolák vezetőitől és a szülői munkaközösségek vezetőitől részletes tájékoztatást kért arról, hogy szeptember óta merült-e fel az intézményben panasz, kifogás az étel minőségét illetően, milyen intézkedéseket tettek ezen jelzéseket követően, továbbá volt-e arra példa, hogy az étel minősége miatt megkereste az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). Az oktatási ombudsman megkeresi az ügyben az ÁNTSZ-t, a védőnőket, a kispesti gyermekorvosokat és a civil szervezeteket is.
Aáry-Tamás Lajos közölte, Magyarországon közel egymillió gyermeket érint a közétkeztetés. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból kitűnik, hogy a jelenlegi rendszer sok esetben nem veszi figyelembe az egészséges étkezés alapkövetelményeit – jegyezte meg.
Hangsúlyozta, az egészséges óvodai, iskolai környezet jelentős tényező a gyermekek egészségmegőrzése, egészségmegtartásának fejlődése szempontjából, ezért szükséges az egészséges táplálkozási ajánlásokban foglaltak gyakorlati érvényesítése.
Kategória: Mozgás, egészség