Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület október 5-én hetedik alkalommal rendezi meg a Lánchídi Sétát és a Rózsaszín Egészségnapot.

A Magyar Telekom Székházban hétfőn tartott sajtótájékoztatón Dobrev Klára, az Egészség Hídja Összefogás kuratóriumi elnöke és munkatársai mutatták be a mellrák elleni harc legújabb eszközét, egy pólót, amely mától országszerte kapható. A bevételből a megelőzést, a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozó akciókat támogatják.

A hetedik éve indult mozgalmat Nancy Goodman Brinker, volt magyarországi amerikai nagykövet kezdeményezte, akinek családjában előfordult ez a súlyos kór és amelyben maga is szenvedett, de kigyógyult a betegségből. Ugyancsak kigyógyult ebből az alattomos kórból Körtvélyes Éva, az Egyesület mostani elnöke, aki a tájékoztatón ismertette az idei séta és egészségnap programját. Dobrev Klára kuratóriumi elnök megköszönte a mozgalomban részt vevő önkéntesek, újságírók és művészek önzetlen segítségét – köztük a jelen lévő Galambos Erzsinek, Dobó Katának és Oroszlán Szonjának, valamint Sebestyén Mártának – illetve a Magyar Telekomnak, amely többféle módon támogatja tevékenységüket. Majd hozzátette: az Összefogás egyik legnagyobb eredménye, hogy évről-évre számos olyan nőt sikerült bevonni a vizsgálatokba, akik korábban még semmilyen nőgyógyászati szűrővizsgálaton sem vettek részt.

A Magyar Telekom támogatásának egyik módja, hogy az egyesülettel karöltve megbízták a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóit, tervezzenek egy hordható, csinos és érdekes pólót, amely felhívja a figyelmet a mellrák megelőzésére. A pólót Havancsák Teréz tervezte, aki a tájékoztatón elmondta, családi tragédia is ösztönözte arra, hogy a pamutfelső – amelyen középen egy zipzár látható – utaljon a nyitottságra, arra, hogy a műtét sikeres legyen, ugyanakkor a zipzár fogai jelképezik az összefogást. Nemcsak mert ez az egyesület neve, hanem ez a legfontosabb eszköz is a betegség leküzdésére.

A Lánchídi Sétát üdvözölte Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki rövid beszédében utalt rá, hogy minden tett figyelemreméltó, ami a megelőzést szolgálja. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az egyéni felelősségre is. Ma még Magyarországon 100 nőből csak 40-45 megy el az ingyenes szűrésekre,  holott az idejében felismert betegség az esetek nagy százalékában gyógyítható. Az MTI kérdésére elmondta, a prevencióra való felhívás azért is fontos, mert a környező országokhoz és az Európai Unió más tagjaihoz képest ma még Magyarországon nagyon sok nő hal meg mellrákban, és csekély javulás mutatkozik az elmúlt három év statisztikájában.

Tavaly 2316-an haltak meg Magyarországon mellrákban és jelenleg 7500 diagnosztizált beteget tartanak számon. A Magyar Telekom vezérigazgatója, Cristopher Matteisen hangsúlyozta: a cég kiemelt feladatának tekinti, hogy a társadalom számára lényeges kérdésekben részt vállaljon. Ezért támogatja az egyesület terveinek megvalósítását. A 3960 forintba kerülő póló négy színben, négyezer példányban készült. Magyar műhelyekben gyártották, és a kijelölt üzletekben árrés nélkül árusítják. A bevételből támogatja az egyesület az október 5-i, a  Roosevelt téren és a szomszédos Zrínyi utcában rendezendő egészségnapot, amelyen gazdag szórakoztató program egészíti ki a szűréseket, szakmai előadásokat, filmvetítéseket.

Megasztárok énekelnek és táncolnak majd, és bioételeket is lehet vásárolni a Magyar Tudományos Akadémia előtti téren.  Este nyolckor pedig elkezdődik a  séta a rózsaszín fénnyel megvilágított Lánchídon. A sétához bárki csatlakozhat. A rózsaszín a mellrák elleni küzdelem színe az egész világon.

Forrás: MTI