A farsangi jelmezbálon mi más lehetne a csemege, mint a fánk. Megsüthetjük a gyerekekkel közösen, de megadhatjuk a receptet a szülőknek is, akik otthon készíthetik el a szemet gyönyörködtető finomságokat a csoport számára.
Hozzávalók a tésztához:
375 g liszt
1 csomag száraz élesztő
25 ml langyos víz
150 ml langyos tej
62 g cukor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál vaníliacukor
1 tojás
37 g olvasztott vaj
olaj a sütéshez
Hozzávalók a díszítéshez:
olvasztott csokoládé
készen kapható fehér és rózsaszín cukormáz
színes szórócukor, cukorgyöngy
csokidara
Elkészítése:
A száraz élesztőt kevés langyos tejjel és egy kávéskanál cukorral elkeverjük, majd kb. 10 percig pihenni hagyjuk. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval együtt sima tésztává dagasztjuk úgy, hogy az olvasztott vajat csak a dagasztás vége felé öntjük hozzá.
A tésztát letakarjuk, és kb. egy óra alatt megkelesztjük. Gyúródeszkára borítjuk, kinyújtjuk, majd egy nagy pohár vagy fánkszaggató segítségével köröket szaggatunk belőle. A közepükbe kisebb lyukat szúrunk, amihez használhatunk kisebb pogácsaszaggatót vagy likőrös poharat. Az így előkészített lyukas fánkokat lisztezett deszkára vagy sütőpapírra sorakoztatjuk, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg a tészta jól láthatóan ismét megemelkedik.
Sütés
A fánkokat nem túl forró olajban sütjük ki. Onnan tudjuk, hogy az olaj nem túl forró, hogy amikor a tésztákat beleengedjük, a tészta szélén nem képződnek nagy, fröccsenő olajbuborékok.
Díszítés
A kihűlt fánkok egy részét egyik felükkel olvasztott csokoládéba mártjuk, a másik felüket bevonjuk cukormázzal. Mielőtt megkötne a csokoládé és a cukormáz, színes szórócukorral, cukorgyönggyel, csokidarával szórjuk meg. A díszítésbe bevonhatjuk a gyerekeket is. Akár azt is kérhetjük a szülőktől, hogy készítsék el otthon a fánkokat, az óvodában pedig közösen fel lehet díszíteni őket a farsangi bálra.
Álarcokat készítettek már farsangra? Itt 35-féle álarcot talál >>
Írta: www.ovonok.hu
[product id=”17310″]