Az óvodai nevelés országos alapprogramja szerint „az óvodai nevelés feladata az óvodáskorú gyermekek testi és lelki szükségleteinek kielégítése”. A kisgyermekek alapvető szükségletei (klasszikus értelemben) a következők: szomatikus nevelés, pszichikus fejlesztés, pszichoszociális fejlesztés
A felsorolt területeket azonban nem lehet különállóan kezelni; ezek csak egymással összefonódva, egymást erősítve tudják nevelési hatásaikat kifejteni (például: különböző projektmódszerek, nagyszabású komplex rendezvények formájában).
Az egészségfejlesztés módszere az egészségnevelés
Az egészségnevelés az óvodai nevelési folyamat meghatározó része, amely a nevelési folyamat minden mozzanatában erőteljesen jelen van; továbbá célkategória jellegűnek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a pedagógus megalapozó egészségvédelmi tartalmakat (ismeret, attitűd) választ ki, és azt módszeresen közvetíti a gyerekek felé, majd azokat ellenőrzi, korrigálja és megerősíti. (Székely, 2005)
Táplálkozás
A táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki, ilyenkor tanulja meg a helyes ételválasztást, alakul ki a helyes étkezési mód és az étkezés biztonságos, higiénés és kulturális szintje, az egész életre szóló táplálkozási magatartás: gyermekkorban fontos a napi ötszöri étkezés, ami a folyamatos növekedéshez és a játék/tanulás fokozott energia- és tápanyagigényéhez szükséges mennyiségi és minőségi mutatókat kell figyelembe venni az óvoda a napi tápanyagszükséglet 60-70%-át biztosítja az étkezések között „a megéhezéshez” kellő időt kell „biztosítani” figyelni kell a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék- bevitelre változatos és egészséges étrend megvalósítását kell támogat- ni türelemmel kell lenni a más ízekhez szokott gyermekek esetében a családi/vallási szokásokat el kell fogadniuk a pedagógusoknak fontos a nyugodt, derűs légkör biztosítása az étkezések alatt az esztétikus terítés és ízléses tálalás növelheti a még nem is- mert ételek kipróbálására való hajlandóságot a kulturált étkezést minden esetben támogatni kell, és az ebből adódó nevelési helyzeteket ki kell használni az egyéni étkezéssel kapcsolatos eltéréseket figyelembe kell venni, különösen a különböző táplálkozási betegségekkel kapcsolatban fontos a helyes étkezési ritmus biztosítása és szokásszintűvé alakítása a csoport, valamint a családok életében egy jól működő óvodában az élelmezésvezetőnek figyelnie kell az étkeztetésben felmerülő igényekre (minél kevesebb színezőanyagot, tartósítószert, ízfokozót tartalmazzanak az óvodások ételei!) a túlsúlyos gyermekek szüleivel megfelelő párbeszéd kezdemé- nyezése szükséges az esetleges konfliktusok elkerülése érdekében (a táplálékok minőségi és mennyiségi vonatkozásában) kérjünk segítséget/tanácsot falun élő nagyszülőktől, hogy régen elfeledett receptekkel/ötletekkel és minőségi alapanyagokkal gazdagíthassuk a gyermekek étrendjét
Az egészségnevelés területei még a:
- Testápolás,
- Öltözködés
- Fizikai aktivitás, testmozgás
- Lelki egészség
- Alvás/pihenés
A teljes cikket megtalálja a Fejlődés és fejlesztés az óvodában című kiadványunkban, melyet az alábbi képre kattintva megrendelhet: