A cikk első részét ITT olvashatja.
A szülők példamutató magatartása rendkívül fontos!! Több amerikai felmérés is azt mutatta, hogy a kisgyermekek, de a nagyobbak többsége is nyitott és hajlik az egészséges étkezést szem előtt tartó szülő szavára, s megfogadja az ételek minőségére és mennyiségére vonatkozó tanácsait, ha az a szülő számára is fontos. Különösen igaz ez, ha rendszeresen együtt étkezik a család és a szülő is buzdítja a gyermeket, hogy a zöldség és gyümölcsféléből is vegyen. Sok esetben kitartónak kell lennie a szülőknek, de mindenképpen megéri!!!! Ne legyen TV előtti étkezés, lehetőség szerint jó lenne a Tv reklámok kiiktatása, csábító, rossz hatásuk miatt.
Igyekezzünk az apróság minél többféle érzékszervét (látás, szaglás, tapintás, hallás) is bevonni a megismerés folyamatába. Az adott évszakra jellemző gyümölcsök, zöldségek közös beszerzésekor – pl. piaci látogatás alkalmával – lehetőség nyílik a termények összehasonlítására, a különböző tulajdonságok megtapasztalására (pl. kicsi-nagy, érett-éretlen, kemény-puha, stb.). A vásárolt alapanyagok felhasználásában is részt vehetnek az apróságok – pl. összetéphetik a fejes saláta levelét, figurákat formázhatnak tésztából, összekeverhetik a saláta összetevőket, stb. – de a díszítésbe, tálalásba, terítésbe is bevonhatjuk őket. A kellemes légkörben, együtt elkészített és elfogyasztott étel az étkezéshez való jó viszony alapja.
Kiváló reggelik lehetnek: szendvicsek, feltétnek: zöldségpástétom, húskrém, sovány sonka, tojáskrém, töltött tojás, friss zöldfűszerekkel ízesítve, természetesen nyers zöldséggel kiegészítve, különféle kásák pl. zabkása, kukoricakása, esetleg lehet hozzá adni aszalt gyümölcsöket, de nyerset is.
Tízóraira, uzsonnára: lehet nyers gyümölcsöt magában, néhány szem olajos maggal pl. dió, mandula, stb., natúr joghurttal, sajttal, túróval, nyers idényzöldséget.
Ebéd, vacsora: a zöldségeket levesben is jól használhatjuk. Azoknak a gyerekeknek, akik nem szeretik a darabos zöldségeket, a krémlevesek jó megoldást adhatnak, ahol elrejtjük a zöldséget, viszont a vitamin, ásványi anyag, rost tartalom megmarad. A zöldségeket főzelékként is adhatjuk a gyerekeknek, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy szintén ne főzzük agyon a zöldséget, valamint ne használjunk annyi lisztet és zsiradékot a rántáshoz sűrítésképpen, inkább saját anyagával, vagy habarással sűrítsünk. A zöldségeket salátaként is adhatjuk a gyerekeknek. A gabonákat is változatosan fogyasszák, a fehér tészta helyett sokkal jobb a teljes kiőrlésű tészta, barna rizs, emellett az árpa, amaránt, hajdina, quinoa is jó minőségű gabona.
Néhány konkrét példa, mivel válthatók ki a kevésbé, vagy egyáltalán nem egészséges ételek:
Kerülendő | Javasolt |
finomított fehér lisztből készült kenyér, pékáruk | magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kenyér, pékáru |
fehér liszt | graham-, rozs-, teljes kiőrlésű búza liszt |
fehér rizs | barna rizs, köles, bulgur, hajdina, amaránt |
zsíros vöröshúsok | sovány vörös hús, szárnyasok bőr nélkül, tengeri halak |
túl sok hús | hüvelyesek, gombák |
zsíros, ízesített tejtermékek | natúr joghurt, kefír, sovány sajtok |
állati zsiradék | növényi olajok változatosan |
bő zsírban sült húsok | grillezett, párolt, sütőzacskóban sütött húsok |
olajban sült burgonya | héjában főtt, tepsiben, héjában sült burgonya |
konzerv | friss zöldség |
húsleveskocka | zöld fűszerek, szárított zöldségek |
majonézes mártás | joghurtos mártás |
háztartási ecet | frissen facsart citromlé, balzsam ecet, almaecet, vörösbor ecet |
túl sok fehér, finomított kristálycukor | méz, barna cukor, fruktóz, juharszirup, csicsóka sűrítmény, nyírfacukor, sztívia |
nehéz, krémes, cukros sütemények | könnyű, joghurtos, gyümölcsös sütemények |
egyéb édesség pl. csoki, keksz | friss, aszalt gyümölcs, natúr gyümölcs chipsek |
chips, ropi, sós keksz | natúr olajos magvak, nyers zöldségek, zöldség chipsek |
cukros gyümölcslevek, cukrozott szénsavas üdítők, alkohol | tiszta víz, gyógynövényteák, friss és cukormentes rostos levek |
túl sok só | szezámsó, zellersó, fűszersó, zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, zsálya, kapor, petrezselyem oregánó, majoranna stb.), citromlé |
Király Éva dietetikus
Forrás: http://gondolkodjegeszsegesen.hu