Hogyan használhatjuk fel a kisgyermek spontán érdeklődését saját teste iránt arra, hogy ismereteket közvetítsünk felé? Az alábbiakban néhány ötlet, amelyek segítségével játékosan és szórakoztatóan vezethetjük be a kicsiket a biológia és az egészséges életmód rejtelmeibe.

Szerepjátékok

Játsszuk el az alábbi szituációkat! Lehet beszéddel, vagy csak gesztusokkal is:

_ babafürdetés

_ orvosi vizsgálat

_ védőnői látogatás

_ gyógyszertári vásárlás

_ szemvizsgálat

 Motiválhatjuk a gyerekeket az alábbi kellékekkel: papír nővérkefityula, zuhanyzósapka, köpeny, forróvizes palack, sebészeti maszk, géz, orvosi táska, telefon, kis zseblámpa, fa nyelvlapocskák, gumikesztyű, régi röntgenfelvételek, műanyag fecskendő, sztetoszkóp, hőmérő, régi, lencse nélküli szemüvegek, jegyzettömb, pipetta, poszterek, orvosi magazinok, tükör, fekete kartonon fehér ovisjelek, műanyag csontváz.

 Csontváz

Rajzoljunk fekete pólóra fehér textilfilccel bordákat, csontokat.

 

gyerek test csontvaz

 

Testrészek

Rakjunk ki különböző méretű és színű testrészeket ábrázoló kártyákból mókás figurákat.

Egy másik változat szerint a játéktér közepére sok kis kártyát teszünk, amelyen több, különböző színű testrész van. Például zöld jobb kéz, zöld láb, zöld fej és ugyanezek pirosból, sárgából. Olyan dobókockát készítünk, amelyen ezek a testrészek fekete sziluettje van. A gyerekek kihúzzák a kidobott testrészt, és alakokat próbálnak összerakni. Az nyer, akinek először van kész egy egyszínű babája.

 „Egészséges ételek étterme”

A főzőcskézés és az étteremlátogatás vegyítése. Közben megbeszélhetjük, hogy melyek az egészséges ételek.

 Hőmérők

Rajzoljunk legalább 12–16 db hőmérőt, majd ezeket különböző helyeken jelöljük meg. A gyerekek keressék meg a hasonlóságokat, különbségeket.

maci homerovel

 

Építés

Építsünk legóból kórházat, orvosi rendelőt, mentőt. Kérjük meg a gyerekeket, hogy készítsenek olyan embert, akinek hosszú a karja, széles a lába, nagy a feje.

 

Mi van a zsákban?

Kitapintós játék tisztálkodóeszközökkel.

(Forrás: Fejlődés és fejlesztés az óvodában)

[product id=”17166″]