Életünk egyharmadát alvással töltjük, alvás nélkül nem működik jól az agyunk, mégsem vagyunk tisztában bizonyos alapvető tényekkel. Felmérések szerint az USA-ban mintegy 35 millió ember szenved álmatlanságban, de 2006-ban mindössze 20 millió dollárt költöttek kutatásra – vessük ezt össze az egyik altató reklámozására fordított 123 millió dollárral. Gayle Greene professzor, maga is „gyakorló álmatlanságban szenvedő” nemrégiben könyvet írt az álmatlanságról. Ebből idézzük az öt legelterjedtebb tévhitet:

1. Az embernek 8 órai alvásra van szüksége
Nem sok olyan kultúra van, amelyben az emberek egyvégtében végigalusszák a nyolc órát. Balin vagy Új-Guineában például szükségleteiknek megfelelően vannak ébren vagy alszanak, többet szunyókálnak nap közben, és többet vannak fent éjszaka. Az iparosítás előtti társadalmakban Nyugat-Európában is létezett ún. „első alvás”, sötétedés után aludtak 4 órát, majd egy-két óra hosszat ébren voltak, ezt az időt írással, imádkozással, dohányzással, gondolkodással, szeretkezéssel, társasági élettel töltötték, majd megint aludtak. Vannak arra utaló bizonyítékok, hogy ez az alvási minta jobban megfelel belső óránk ritmusának.

2. Az alvás nem csupán testi funkció
Az alvás biológiai és fiziológiai rendszer, hasonló a szív- és érrendszerhez vagy az idegrendszerhez. Csakúgy, mint ezek, az alvás is igen nagy egyéni eltéréseket mutat.

3. Az állatoknak nincsenek alvással kapcsolatos problémáik
Az álmatlanság megtalálható az állatvilágban is, csak épp az állatok nem panaszkodnak. A Washington-egyetemen kitenyésztettek rövid ideig alvó muslicákat, kiderült, hogy ezek elveszítették egyensúlyérzéküket és memóriájukat, képtelen voltak tanulni.
  
4. Az elalvás fokozatos folyamat
Nem igaz, a legtöbb embernél úgy működik, mint egy villanykapcsoló. Az álmatlanságban és narkolepsziában szenvedőknél ez a kapcsoló elromlott, valahol a két állapot között léteznek, nem is egész ébren, de nem is alvásban élik az életüket.

5. Aki kevesebbet alszik, több kalóriát éget el
Rövidtávon igaz lehet, de lefogyni nem lehet kevés alvással. Az álmatlanság növeli az étvágyat, ami gyakran vezet hízáshoz.

Forrás: InforMed