Óvodánkban 4 éve vezettük be az úgynevezett „személyes anyák napi ünnepséget”. A szülők sokáig igényt tartottak arra, hogy a gyerekek egy műsor keretében álljanak ki szerepelni. Amikor sorra tapasztaltuk, hogy a kicsiknek milyen nagy stresszt okoz kiállni a sok édesanya, nagymama elé, akkor döntöttünk úgy, hogy megpróbálunk változtatni ezen. 

Egy szeptemberi szülői értekezleten megkérdeztük a szülők véleményét az előző anyák napi ünnepségről, utána elmondtuk a terveinket, és végül újra megkérdeztük, hogy megpróbálhatjuk-e ezt a személyes ünnepséget. A szülők beleegyeztek, és a következő szülői értekezleten az új szervezésű ünnepről szintén megkérdeztük a véleményüket.


Személyes anyák napja
 nálunk

Csoportjaink vegyes életkorúak, de a kicsikkel és a nagyokkal április második felében már mondogatjuk az anyák napi verseinket, énekeljük a dalainkat. Közösen készülünk a versekkel, dalokkal és elkészítjük a gyerekekkel az anyák napi ajándékokat, meglepetéseket. Az ünnep napjára díszbe öltöztetjük az óvoda könyvtárszobáját.

Egy fonott asztalt és két fotelt helyezünk el a könyvtárban, valamint még néhány kisebb asztalkát is, amelyeken a gyerekek ajándékait ízlésesen elhelyezzük. Az asztalon mindig ünnepi terítő és hatalmas, tavaszi virágokból alkotott csokor díszeleg. A falra körbe kirakjuk a gyerekek különböző technikával készült kis alkotásait, amelyeket a tavaszi ünnepkör idején készítettek.

Az így feldíszített helyiségbe vezeti be az óvodás az édesanyját, ahol helyet foglalnak. Segítségnek és biztatásnak ott vannak a csoportos óvó nénik is. A gyerekekkel előre egyeztetjük, hogy a megtanult versekből, dalokból melyeket szeretné elmondani és elénekelni édesanyjának. Ha szükséges, akkor segítünk a versmondásban és az éneklésben egyaránt. Ezután a gyermek átadja édesanyjának az általa készített ajándékot és a virágot, és végül készül egy közös fotó is.

Ezzel a „személyes anyák napi ünneppel” elértük azt, hogy a bátortalan, félénk, gátlásos, visszahúzódó óvodásaink is meg mertek szólalni, és „csak” a saját anyukájuknak el tudták mondani a tanultakat. A sírás ezen a szép napon teljesen meg is szűnt.

A szülők pozitív véleményén felbuzdulva továbbra is így kívánjuk lebonyolítani; ilyen bensőséges hangulatban, fokozott érzelmi hatással az édesanyák köszöntését.

Endrédi Éva
óvodavezető
Zselici Vadvirág Óvoda

Kategória: Jeles napok