Augusztus 12. őfelsége, Szirikit királynő születésnapja, amely hivatalos munkaszüneti nap Thaiföldön. Mivel őt tekintik minden thaiok anyjának is, ez a nap egyben Anyák napja. Lássuk, hogyan ünnepli a thai nemzet ezt a jeles napot!

Az egész ország már napok óta lázasan készül e jeles ünnepre. A hallatlan népszerűségnek örvendő királynő tiszteletére számtalan épületet, iskolát és egyéb hivatalos intézményt, de sok magánházat is feldíszítettek a nemzeti lobogóval, virágokkal valamint őfelsége portréjával és jelképeivel. Bangkok egyes főútjai esténként fényárban úsznak. Sokhelyütt megemlékezéseket is tartottak a napokban.

A hagyományok szerint augusztus 11-én késő délután a királynő beszédet intéz alattvalóihoz, amit majdnem minden tv- és rádióadó közvetít. Beszédében általában a mindennapi élet kihívásaival foglalkozik, erőt és békességet kívánva népének. Maga a születésnap országszerte ünnepségekkel telik. A napot a királyi palota előtti pazar tűzijátékkal végződik.

A 76. születésnapjára készülő Szirikit királynő népszerűségének alapja, hogy sokat tett népe, elsősorban a szegényebb rétegek felemelkedéséért. Magánvagyonából létesített alapítványai és projektjei többek között színvonalas iskolai oktatást tettek lehetővé szegény falusi gyerekeknek, vidéki nincstelenek kézművességet tanulhattak, pénzkeresési lehetőséghez juttatva ezáltal őket. Néhány évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kitüntette az uralkodónőt az élelmiszerbiztonság javításáért tett kezdeményezéseiért.

Persze a “nemzet anyján kívül az édesanyákról is megemlékeznek. Ilyenkor a gyerekek saját maguk készítette “maláj”-t, a mamák tisztaságát és önzetlen szeretetét jelképező jázminkoszorút ajándékoznak nekik. Sokhelyütt az iskolákban ünnepséget rendeznek az anyukák részére.

Kategória: Jeles napok