Amerikai kutatók vizsgálata szerint sokkal nagyobb hatással van a gyerekre az apa, mint azt az újságot olvasó, füvet nyíró, szemetet levivő sztereotip apakép sugallja.

A Penn State-egyetem kutatója, Valerie King szerint az apa nevelésben játszott szerepe jelentős befolyással van a gyerek későbbi tanulására és viselkedésére. A kutató szerint minden a minőségen múlik. Többféle apa-gyerek viszonyt vizsgált, ideértve a nevelő- vagy mostohaapát, a gyerekkel együtt lakó és a különélő apát is. 

Az anyától különváltan élő, máshol lakó apa szerepe is jelentős, amennyiben gyakran és hosszú ideig látja a gyereket és minőségi időt tölt el vele. Korábbi kutatások szerint a nevelőapa és a gyerek kapcsolata gyakran problémás, a mostohaapa nincs jó hatással a gyerekre. Ez nem minden esetben igaz, állítja Valerie King, sok nevelőapa képes kiváló kapcsolatot teremteni a gyerekkel, és ha ez kialakul, az igen előnyös a gyerek szempontjából. 

Azt is megállapították, hogy a biológiai apával és a nevelőanyával együtt élő gyerek is képes harmonikusan élni a nevelőanyával.

A cikk folytatása itt olvasható >>