A szülők okkal-joggal félnek az autizmustól, hiszen ez a titokzatos agyi rendellenesség képtelenné teszi a gyereket a beszédre és a többiekkel való együttműködésre. Az autizmust általában kétéves koruk előtt nem diagnosztizálják, bár egyeseknél már jóval korábban megfigyelhetők bizonyos jelek. Ha szeretné tudni, fennáll-e gyermekénél az autizmus kockázata, figyelje az alább felsorolt figyelmeztető jeleket. 

Nem teremt kapcsolatot 
Még ha beszélni nem tud is, a kisgyerek általában mindent elkövet, hogy magára vonja gondozója figyelmét. Mosolyog, gőgicsél, mozgatja a kezét, lábát, stb. Veszélyben lehet az a gyerek, aki nem próbál meg kapcsolatot teremteni a környezetével. 

Gyenge szemkontaktus 
Már a kéthónaposnál is meg kell jelennie a szemkontaktusnak. Ha az 1-2 éves gyerek inkább szemléli a tárgyakat, semmint a gondozója szemébe nézne, mutassa meg szakembernek. A gügyögés majd a szavak hiánya A gőgicsélés, gügyögés nemcsak aranyos hangok összessége, ebből derül ki, hogy a kisbaba nyelvi készségei fejlődnek. Ha a kicsi hathónapos korára nem gügyög, vagy később, ha beszélnie kellene már, de csak gügyög, lehet, hogy autizmusról vagy hasonló rendellenességről van szó. 

Nem ismeri fel a nevét 
A hathónapos gyereknek már föl kell néznie, oda kell fordulnia, ha a nevét hallja. Ha ez elmarad, vizsgáltassuk meg a gyereket. 

Mosolytalanul 
Ha rámosolygunk a csecsemőre, az általában viszonozza a mosolyt, már akár kéthónapos korban. Autizmusra kell gondolni akkor, ha a csecsemő következetesen nem mosolyog vissza ránk.

A cikk folytatása itt olvasható >>