Ismerősnek hangzik? Végigdolgozza teljes gőzzel a délelőttöt, egy gyors ebéd (vagy csak néhány falat a munkahelyen), és máris vissza a munkához. Délután kettőkor pedig már lecsukódik a szeme, és legszívesebben aludna egyet. Hogyan kerülhetjük el ezt a helyzetet?

Először is, értsük meg, mi okozza a délutáni álmosságot. A szervezetünknek van egy természetes ritmusa, és normális, hogy elálmosodunk 2 és 3 óra között. Egyes országokban sziesztát tartanak ilyenkor, és sokan megállapították már, hogy hatékonyabban dolgoznak, ha délután alszanak egy kicsit.

A délutáni álmosság egy kicsit hasonló az esti elalvás előtti állapothoz. A test hőmérséklete lecsökken, ennek hatására pedig az agy elkezd melatonint termelni. Ez az anyag felelős az álmosságért.

Nem szabad azonban a belső órát hibáztatni: lehet, hogy az étkezési szokásai miatt olyan fáradt. A legtöbb ember ugyanis nem tankol fel elég energiát reggelente. Tegyük hát fel a következő kérdéseket magunknak: Reggeliztem? Mit reggeliztem? Mit tízóraiztam? Egy reggeli kávé és egy tízórai csoki ad egy lökést a munkához, de hosszú távon nem ad elég energiát.

Ha el akarja kerülni a délutáni kómát, kezdje egy jó reggelivel. (Ezt mondjuk a gyerekeinknek is, de mi vajon megfogadjuk?) Nőknek 300-400 kalória javasolt reggelire, férfiaknak 500. Egy kávé helyett próbáljuk meg a következőt: egy tál müzli sovány tejjel és gyümölcslé vagy friss gyümölcs, két pirítós mogyorókrémmel és banánnal, vagy rántottás szendvics sajttal.

Az alapos reggeli után nagy hiba kihagyni a tízórait. Ilyenkor kell fehérjét fogyasztani. Nem jó választás a saláta, helyette együnk főtt tojást, babot vagy borsót, pulyka- vagy csirkemellet. Kerüljük a zsíros tízórait: lassabban emésztjük meg, és gyengébbnek érezzük magunkat tőle. A kalória kell az energiához, de a teltségérzet lomhává tesz.

Forrás: InforMed