Nem könnyű elterjeszteni az egészséges táplálkozás alapelveit a mai világban. A gyerekeknél pedig szinte lehetetlen. Szerencsére vannak kíméletes lehetőségek is, amivel a szülők rávehetik gyermekeiket az egészséges és változatos táplálkozásra. Lássunk néhány módszert!

Kerülje a veszekedést az étkezéseknél!
A csatát megnyerhetjük, de a háborút elveszítjük, ha hatalmi harcba keveredünk gyermekünkkel a vacsoraasztalnál. Az ilyen veszekedésekkel azt fejezzük ki, hogy „azért kell engedelmeskedned, mert a szüleid vagyunk”, ez pedig hosszú távon nem jó hozzáállás. Ha gyermekünk már képes megérteni a szabályok mögött álló „miért?”-eket, akkor ezek az értékek már egy életre szóló egészséges táplálkozás alapjait is képezhetik.

Engedje, hogy segítsenek! 
Kerítsen egy sámlit, és kérje meg gyermekét, hogy segítsen a konyhában! Ha segít az étel elkészítésekor, akkor jó eséllyel ki is akarja próbálni majd, amit főzött.

Ne minősítsen!
Az öt éven aluli gyermekek többsége válogatós. Ez normálisnak tekinthető, és a „válogatós” kifejezés helyett szerencsésebb is a „szelektív evő” megjelölés használata.

A cikk folytatása itt olvasható >>