Megkezdődik két általános iskola, egy bölcsőde és egy óvoda energetikai korszerűsítése Óbudán, a projekt nyitórendezvényét csütörtökön tartották a részt vevő intézmények egyikében, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában.

A mintegy 350 millió forint tervezett összköltségvetésű projektet az Európai Unió mintegy 298 millió forinttal, 85 százalékos arányban támogatja. A projektnyitón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentős sikernek nevezte, hogy a III. kerület részt vett és nyert az energetikai korszerűsítést segítő KEOP-os pályázaton. Utalt arra, hogy ennek a projektnek a megvalósítása is élénkíti az építőipar tevékenységét, egyben fontos szempontnak nevezte, hogy ne csak a háztartásokban, hanem a közintézményekben is nagyságrendekkel csökkenjenek a rezsiköltségek.

A miniszter aláhúzta: nincs sikeres gazdaság energia, még inkább olcsó energia nélkül. Bús Balázs, Budapest III. kerületének (Óbuda-Békásmegyer) polgármestere hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nemcsak a lakóépületek energetikai korszerűsítésének támogatására törekszik, hanem fontosnak tartja az önkormányzati intézmények energiahatékonyságának javítását is. Elmondása szerint Óbudán és Békásmegyeren a közintézmények jelentős része megérett a megújításra. Ebbe az intézménykorszerűsítési programba illeszkedik a mostani energetikai korszerűsítést szolgáló projekt.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásából ezúttal a Szél utcai bölcsőde, a vele egy helyrajzi számon működő Szivárvány Óvoda, továbbá a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Dr. Béres József Általános Iskola Királyok útja 178/e tagiskolája (a “kiserdei általános iskola”) újulhat meg. A projekt keretében a három helyszínen sor kerül az épületek külső oldali hőszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére és a fűtési rendszer korszerűsítésére. A beruházásnak köszönhetően a következő telet már korszerűbb és komfortosabb körülmények között várhatják a gyerekek – tette hozzá Bús Balázs. A polgármester szerint az energetikai megújítást szolgáló önkormányzati projektek konkrét haszna nemcsak az energiahatékonyság javítása, hanem a szemléletmód változásának előmozdítása is.

[product id=”112″ sku=””]

Kategória: Hírek