Az elmúlt hetekben két fulladásos gyermek-haláleset borzolta a kedélyeket. Vajon megakadályozhatók-e az ilyen esetek? Mit lehet tenni, ha a gyermek hirtelen fuldoklani kezd?

Vannak olyan esetek, amikor nem jut el a kórházig a gyermek. Ilyenkor a szülő, felügyelő azonnali és határozott beavatkozására van szükség, mert az ő kezükben van a gyermek élete. A fulladásos esetek tipikusan ezek közé tartoznak” – mondja dr. Krivácsy Péter, gyermekorvos, a K&H gyógyvarázs program szakértője. 

„Félrenyelés esetén a teendők nagyban függnek a félrenyelt tárgy méretétől, elhelyezkedésétől. A teljes légúti elzáródást okozó idegen testek életveszélyesek, és minden esetben azonnali, határozott, hathatós beavatkozást igényelnek.” 

A félrenyelés legfőbb tünete a hirtelen kezdődő köhögés, fulladás. Amennyiben a gyermek hangosan köhög, a köhögés előtt képes levegőt venni, hallhatóan sír, hangot ad ki, vagy beszél és folyamatosan éber, akkor a szülő legfőbb feladata, hogy a gyereket megnyugtassa, és további köhögésre bíztassa. Ilyenkor ugyanis a köhögés segíthet leginkább a félrenyelt idegen test kimozdításában. Ebben az esetben a szülőnek nem kell mindenáron beavatkozni, például a gyerek hátát veregetni, mert azzal akár rosszat is tehet, ha a kimozdulás következtében az idegen tárgy még rosszabb helyre kerül, és esetleg teljes légcsőelzáródást okoz.

A cikk folytatása itt olvasható >>