Végre péntek, és előttünk a hosszú hétvége. A három napos pihenés remélhetőleg mindenkit feltölt majd, de mielőtt útnak indulnánk, jó tudni néhány hasznos infót. 

Változások a közlekedésben

Tömegközlekedés
Változik a MÁV, a Volán-társaságok és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatainak menetrendje pünkösdkor: hétfőn vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A MÁV-Start Zrt. csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a vonatok vasárnap ünnepnapi, hétfőn pedig vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A hétvégén a társaság a rendelkezésére álló összes üzemképes járművet elindítja. Azt javasolják az utazóknak, hogy a pénztárak előtti zsúfoltság elkerülése érdekében előre váltsák meg jegyüket az interneten. A BKK tájékoztatása szerint vasárnap és hétfőn a budapesti tömegközlekedés járatai az ünnepnapra érvényes menetrend szerint közlekednek. Az ünnepnapokon zárva lesznek a bevásárlóközpontok, ezért az ezeket kiszolgáló járatok nem közlekednek vagy csak rövidített útvonalon. Nem jár ezeken a napokon a 22-es, a 64-es, a 104-es, a 123-as, a 126-os és a 162-es autóbusz, helyettük a 22A, a 64A, a 104A, a 123A, a 126A és a 262-es közlekedik. A Volánbusz járatai vasárnap a munkaszüneti napi, hétfőn pedig a hét első munkanapját és iskolai napját megelőző munkaszüneti nap menetrendjének megfelelően közlekednek. A Volánbusz is azt kéri, hogy az utasok előre váltsák meg jegyüket. Hangsúlyozták, hogy más Volán-társaságok ettől eltérően is közlekedtethetik autóbuszaikat, ezért a területileg illetékes társaságnál is ajánlott érdeklődni.

Forgalom az autópályákon
A forgalom jelentős növekedésére kell számítani a pünkösdi hosszú hétvégén az autópályákon és a határátkelőknél. A Állami Autópálya-kezelő (ÁAK) Zrt. szerint érdemes előre megváltani az úthasználatra jogosító e-matricát. A társaság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: ilyenkor a forgalom növekedését az útnak induló hazai autósok mellett a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szokásos “rohama” okozza. Többségük előreláthatólag csütörtök délután és hétfő este fog átutazni az országon, útvonalként az M1-es (a Spanyolországból és az Olaszországból érkezők az M7-es) és az M5-ös autópályát, valamint az M0-s autóutat választják. Mint hozzátették, külön figyelmet érdemel az alsóörsi Harley Davidson Fesztivál, amely ebben az időszakban szintén jelentős motorosforgalmat generál, elsősorban az M7-es autópályán.

Péntek délután a fővárosból kivezető, kedd reggel pedig a befelé vezető utak forgalma nő, s a nagyobb városokat elkerülő utakon is több járműre lehet számítani. Fontos tudnivaló, hogy a szombat este 10 órától érvényes kamionstop kedd reggelig tart, így a várhatóan egyszerre elinduló teherjárművek tovább növelik majd az utak zsúfoltságát. Az autópálya-kezelő azt tanácsolja, hogy aki teheti, az a fentiek figyelembevételével tervezze meg utazását, és indulás előtt tájékozódjon az aktuális forgalmi helyzetről. A társaság felhívta a figyelmet arra, hogy az e-matricát elővételben is meg lehet vásárolni.

Időjárás

Akik péntek délután indulnak útnak
Szinte az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológia. A várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt két megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel. A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott figyelmeztetése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban számítani kell veszélyes időjárási jelenségekre: péntek késő délutántól, estétől a déli, délnyugati megyékben – először valószínűleg a Dél-Dunántúlon – kialakulhatnak intenzív zivatarok. Ezek várhatóan az este, késő este folyamán – akár rendszert alkotva – észak, északkelet felé helyeződnek – tették hozzá. A zivatarokat viharos szél, felhőszakadás és jégeső kísérheti. Mindezek során néhol óránként 80-90 kilométer körüli széllökések is lehetnek, rövid idő alatt 25-35 milliméternyi eső is hullhat, s akár 2 centiméternél nagyobb jégdarabok is kísérhetik. Szombat hajnalra az északkeleti megyéket leszámítva várhatóan megnyugszik a zivatartevékenység – írta a meteorológiai szolgálat. Pénteken a hőmérséklet napközben 22 és 28, késő este 15 és 20 Celsius-fok között valószínű. A napsütéses időben pedig az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti.

Hétvégi időjárás

Az előrejelzés szerint szombaton fokozatosan mindenütt csökken a felhőzet. A nap első felében északkeleten lehet még szórványosan zápor, zivatar, majd ott is több órára kisüt a nap. A minimumhőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű, a maximumok 23 és 26 fok között alakulnak. Vasárnap sok lesz a napsütés, estefelé nyugaton és északon lehet helyenként zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 14 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között alakul.

Üzletek nyitva tartása
Vasárnap és hétfőn zárva lesznek az üzletek, bevásárlóközpontok, csak a benzinkutak üzemelnek majd. A Tesco áruházak szombaton este 23 órakor zárnak (azok a boltok, amelyek 6-tól 22 óráig vannak nyitva, értelemszerűen 22 órakor zárnak), vasárnap és hétfőn pedig zárva tartanak. Az Auchan honlapja szerint vasárnap és hétfőn uygancsak zárva tart.

Programok a hosszú hétvégére

Pünkösdi Retro Hétvége Zalakaroson >> 

Egri Pünkösdi Fesztivál >> 

Várfesztivál Szigethalmon >> 

Balatoni Sokadalom >> 


További pünkösdi programok az ország egész területén itt találhatóak >>

Ez is fontos
Ne feledkezzen el senki róla, hogy a hosszú hétvégét követően, legkésőbb kedden postára kell adnunk az adóbevallásunkat. Akinek van ügyfélkapuja, az online is beadhatja. Az adóbevallás határideje 2013. május 21. (kedd). Aki egy kicsit lusta volt eddig, annak sajnos most kell beiktatni a tennivalók közé ezt a feladatot is.

Kategória: Jeles napok