A következő egyszerű kis játék azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek maguktól jöjjenek rá, melyek azok a színek, amelyek alkalmassá teszik az állatokat arra, hogy a mező vagy az erdő színeivel egybeolvadjanak.


Az erdei és mezei állatok többsége számára létkérdés, hogy a környezetétől ne üssön el a színe. Csak így éri el ugyanis, hogy az emberek és az állatok ne vegyék észre. Sétáink során már számtalanszor meggyőződhettünk arról, hogy sokszor nem is elég „észlelni” az állatot, hanem erősen kell koncentrálni, ha például egy nyuszit meg akarunk különböztetni a mező növényeitől vagy egy pillangót az alatta levő virágtól.

A játék hároméves kortól játszható.

 

Szükséges eszközök:
– 10 különböző, természetes anyagból készült hétköznapi tárgy, pl. fakanál, színes ceruza, parafa dugó, kisebb vágódeszka, természetes színű gyapjúsál, fagyöngyökből készült lánc.
– 10 műanyag tárgy, pl. cukorkás papír, filctoll, játékautó, műanyag kanál, alufólia stb…

A játék menete:
Amikor sétálni indulnak a gyerekekkel az erdőbe, a mezőre vagy a játszótérre, akkor az egyik óvónő menjen előre, és rejtse el mind a húsz tárgyat. Ha a gyerekek is odaértek, nekiláthatnak a keresésnek. A cél, hogy minden gyereknek jusson egy tárgy; lehetőleg az, amit ő talált. Ezekkel a tárgyakkal a kezükben álljanak egymás mellé a gyerekek, olyan sorrendben, ahogy a tárgyakat találták. Ezek után mindenki elmesélheti, hogy mit talált, és szerinte miért tudta észre venni. A játék végén más kérdéseket is megbeszélhetnek például:

Mit vettünk először észre, szerintetek miért épp azt?
Maradt olyan tárgy, amit senki se vett észre?
Inkább a természetes anyagból készült tárgyakat vettétek észre vagy a műanyagból készülteket?
Hogyan kellene felöltöznetek, ha nem szeretnétek feltűnni?
Szerintetek milyen színű a legtöbb állat?
Ki elől akarnak elbújni az állatok?
A beszélgetés során sok kapcsolódó témát érinthetnek a gyerekekkel. A játék úgy is folytatható, hogy a gyerekek egymás vagy az óvónők elől dugják el a tárgyakat.