Mai korunkban, amikor egy konyhaséf is lehet sztár, nem csoda, hogy központba került az étkezés. Különösen a nők hajlamosak arra, hogy az ennivalóban hol barátot, hogy ellenséget lássanak, és életükhöz egyre inkább hozzátartozik a dőzsölés, de a koplalás is.

Egyes kutatók szerint a fiatal nők 92, és a középkorúak 44 százaléka próbálkozott már valamilyen diétával. Az ausztrál egyetemista lányok 94 százaléka szeretne soványabb lenni, még akkor is, ha többségük még csak nem is túlsúlyos. De vajon miért diétáznak azok a nők is, akiknek erre semmi szükségünk nincsen?

A médiának óriása hatása van a nők testképére. Már a kislányok Barbie-babák szeretnének lenni, az anyák viszont édességgel jutalmazzák a kislányokat, ha jól viselkednek, és mindent szépen megesznek. A zavar itt kezdődik. Sok felnőtt a csinosságukért dicséri meg a kislányokat, nem az eszükért.

A legtöbb nő a korral együtt bölcsebb is lesz ezen a téren, de sokan vallják be, hogy néha engednek a csábításnak, nyakló nélkül édességet, csokoládét esznek vagy leisszák magukat, majd jön a maguk által kiszabott büntetés, a koplalás, a káposztalevesek véget nem érő sorozata, vagy a legújabb divatos diéta. És hogy a helyzet még rosszabb legyen, míg valaha a női ruhákat úgy szabták, hogy ráilljenek a nők alakjára, ma a nők testét formázzák úgy, hogy beleférjenek a ruhába.

A táplálkozástudományi szakemberek szerint rengeteg problémát okoz az össze-vissza evés, az, ha valaki hol lefogy, hol meghízik. A nagy fogyókúrák alatt annyira lelassulhat az anyagcsere, hogy még híznak is tőle, pont azok, akik pedig fogyni szeretnének. A legtöbb nő tisztában van azzal, hogy a testmozgás és az egészséges, változatos, sokoldalú és mérsékelt táplálkozás a legjobb megközelítés. Mégis, sokan egyszerű időhiány miatt táplálkoznak egészségtelenül, hiszen egyszerűbb rendelni valami készételt, vagy leugrani a gyorsétterembe, mint időt szánni egészséges ételek elkészítésére.

Egy dolog biztos, állítják a szakemberek: a legtöbb nőnek egyszerűen nincs szüksége a diétára, bár meg van győződve az ellenkezőjéről. Ha kiegyensúlyozott a gondolkodásunk, elégedettek leszünk anélkül is, hogy naponta elővennénk a fürdőszobamérleget.

Forrás: InforMed