Néha ilyenkor semmit nem kell tenni. Igaz, hogy az ágybavizelés kínos lehet, mind a szülő, mind a gyerek számára, de oka általában nem betegség. 

Ha a gyerek még nincs öt éves, és más tünetei nincsenek, az orvos valószínűleg a türelmes kivárást javasolja. A legtöbb gyereknél öt éves korára magától megszűnik az ágybavizelés. Ha a gyerek azonban már elmúlt 5 éves, és még mindig bepisil, akkor többféle tennivaló is lehet.

Mielőtt bármilyen kezelést kezdene az orvos, megpróbálja az ágybavizelés testi vagy lelki okait megkeresni. Ha a bepisilés oka valamilyen elváltozás, ennek kezelése után megszűnik a probléma. Ha nincs orvosi magyarázat a bepisilésre, még mindig több kezelési lehetőség van, viselkedésbeli változtatások, gyógyszeres kezelés. Most a viselkedésterápiát mutatjuk be lépésenként.

A pozitív megerősítés
A gyermeket megdicsérjük vagy megjutalmazzuk, ha nem pisil be, ellenkező esetben viszont semmit nem teszünk. Ha a lepedő éjszaka száraz marad, kaphat egy matricát vagy pontot, ha megfelelő számú pont összegyűlik, ajándékot kaphat.

Felébresztés
Két lehetőség van, az önébresztés és a szülői ébresztés. Első esetben a gyerekkel többször is elpróbáltatjuk lefekvés előtt a felkelést és a WC-re menést. Egy másik lehetséges módszer: ha nap közben gyereknek pisilnie kell, kérjük meg, hogy feküdjön le, és tegyen úgy, mintha aludna, majd keljen fel, és menjen ki a WC-re.

A teljes cikk az InforMed oldalán olvasható. Tovább >>