Nem minden gólya költözik el

Néhány gólya nem repül el Afrikába, hanem Magyarországon marad. De miért? És mi lesz velük télen? Mit esznek? Ezek az érdekességek derülnek ki cikkünkből.

Nem kell aggódni
A Magyarországon telelő gólyák többségének semmi baja, nem szorulnak mentésre – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME), miután a szervezethez az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek bejelentések fészekben álldogáló, itthon maradt gólyákról azzal a kéréssel, hogy fogják be, mentsék meg ezeket az állatokat. Az MME szerint erre az esetek túlnyomó többségében nincs szükség, mert az elmúlt években mind gyakoribbá váló fehérgólya-áttelelések hátterében többnyire nem egészségügyi okok állnak, és az információk is tökéletesen röpképes madarakról szólnak. 

Miért maradnak itt?
Legutóbb 2010-ben volt olyan időjárás, melynek következtében a megkésett pótköltések fiókáit tömegesen hagyták magukra a többnyire augusztus 20-a körül elvonuló szülők és menteni kellett ezeket a madarakat. A fehér gólyák rendkívül változatos táplálkozású madarak, elsősorban rovarokat esznek, de férgeket, pajorokat, halakat, kétéltűeket, kígyókat, békákat, kisrágcsálókat, a talajon talált énekesmadár-tojásokat és -fiókákat is fogyasztanak. 

Mit esznek télen, és mire kell figyelni?
Ezért amikor a vizek befagynak és a rovarvilág is téli álomra húzódik, az áttelelő példányok hónapokig a szántókon, gyepeken vadásznak téli álmot nem alvó egerekre, pockokra. A tarlókon, belterületi füves területeken, parkolóban sétálgató gólyák egészségi állapotáról a legegyértelműbb visszajelzést a röpképesség vagy ennek hiánya ad. Az MME ismertetése szerint ez úgy ellenőrizhető, ha a madár felé indulva felrepülésre késztetjük. Amennyiben a gólya tud repülni – és ezt jelzi az is, ha a tetőgerinc, a kémény vagy a fészek magasában állva látjuk -, akkor minden rendben van, az állat nem szorul mentésre. Az áttelelő gólyák azért láthatóak gyakran a kéményeken állva, mert az onnan felszálló levegő – különösen éjjel – remek melegedőhely számukra.