A negyedik év az óvodában sok feladatot, változást tartogat az óvodapedagógusoknak és a gyerekeknek egyaránt. Az alábbiakban olyan régóta, jól bevált játékötleteket mutatunk be, amelyek segítséget nyújthatnak a nagyobb gyerekek fejlesztésében, valamint a negyedik óvodai év sokszínűvé és örömtelivé tételében.

Kacsintós

Körben állunk párosával. A párunk a hátunk mögött van hátratett kézzel. Egynek nincs párja, ő a kacsintó. Nagyon kell figyelni őt, mert a belső körből akire rákacsint, annak oda kell futni hozzá, az lesz ezután már az ő párja. A hátsónak is figyelni kell, mikor kacsint a párjára, mert abban a pillanatban visszatarthatja ölelésével.

Családi zűrzavar

Körberakjuk a székeket, szorosan. Annyit, ahányan vagyunk. Ráülünk. A játékvezető (nemcsak óvónő) sorban mondja a neveket, ki kicsoda. Meg kell jegyezni: anya, apa, lány, fiú. Amikor a játékvezető elkiáltja magát, hogy „anya”, akkor az „anyák” felugranak a székről, és futva helyet cserélnek. Csak ők. Ha azt kiáltja, hogy „lány”, akkor csak a „lányok”, ha pedig azt, hogy „családi zűrzavar”, akkor mindenki felugrik és helyet változtat. A játékvezető is részt vesz a játékban, az lesz az új játékvezető, akinek nem jutott szék.

Névjegyzék

Nagy körben állunk. Mindenki találjon ki egy állatnevet, az lesz ő. Sorban mondjuk őket úgy, hogy a következő az előző utánmondja a sajátját úgy, hogy az előtte levőket felsorolja. Az utolsóé a legnehezebb, hiszen annyit kell mondania, ahány gyerek a körben van. Ezért lehet versenyezni, ki nem téveszti el.

Például:

Őz
Őz, farkas
Őz, farkas, mókus
Őz, farkas, mókus, elefánt…

Érdekes, hogy jellemző, ki, mit választ.

Pingvinek a jégtáblán

Egy lepedőt terítünk le a földre, ez a jégtábla. A gyerekek a pingvinek, akik összevissza úszkálnak a tengerben. Tapsra minden pingvin felmegy a jégtáblára. De sajnos olvad a jég, és a következő tapsig félbehajtjuk a lepedőt. Erre kell most felmenniük (segíteni kell egymásnak). A következő tapsig megint félbe… és így tovább , amíg csak 1 pingvin marad. Ő a győztes.

(Forrás: Óvónők Kincsestára)

[product id=”348″]

Kategória: Játékok