A téli fagyban a madarak nehezen találnak élelmet. Újrahasznosított anyagokból kiváló madáretetőket készíthetünk.

Madáretető tejes dobozból: A madáretető elkészítése egyszerű feladat. Csak egy ablakot kell vágni a tejes dobozra (az aljától 5cm-re és kb. 5 cm magas legyen) és magokkal megtöltve vihetik is a gyerekek a kertbe kiakasztani egy fára. Az akasztóhoz a kupaknál kötözzenek rá egy kötözőzsinórt. A kupakot csavarják rá, hogy ne ázzanak el a magok. Mivel ezt elkészíteni valóban csak 5 perces feladat, ezért szánjanak több időt a dekorálására. Ugyancsak tejes dobozból készíthetnek rá háztetőt, amit ragasztópisztollyal tudnak rögzíteni rá legegyszerűbben (az óvónénik). A dekorációnak szánt figurákat (madárkákat) is tejes dobozokból tudják kivágni. Vízálló filccel és vízálló akrilfestékkel lehet kifesteni és tűzőgéppel hozzátűzni a madáretetőhöz. A madáretetőbe olajos magvak keverékét tegyék: összetört tökmag, napraforgó, dió, köles.

tejes_madáretető

Madáretető pet palackból: A pet palack alsó részén vágjanak ki az óvónők papírvágóval egy 5×5 cm-es nyílást. A nyílás széleit körbe ragaszthatják celluxszal vagy szigetelő szalaggal, hogy biztonságos legyen a kisgyerekek kezének. A palack tetejére kerüljön tető. Ehhez vágjanak ki egy kocka formájú 10×10 cm zsákvászon vagy kókusz rost anyagot de kartont is használhatnak, csak ez idővel elázik, cserélni kell. A közepén vágjanak egy lukat. A gyerekek ezt könnyen rá tudják illeszteni a palack tetejére, a kupakot áthúzva a lukon. Kertből szedett fenyő ágakat, fűcsomókat, kisebb tobozokat rögzítsenek a tetőre, hogy minél jobban illeszkedjenek a madáretetők a környezetbe, vonzóak legyenek a madárkák számára. Kötözzenek egy zsineget a kupakhoz, tegyenek magot az etetőbe és lógassák ki az óvodaudvar fáira vagy tegyék az ablak párkányra.

Pet_palackos_ madareteto

 

Madáretető konzervdobozból: Fessék le a konzervdobozt, dekorálják tetszés szerint. Oldalára fordítva kötözzék át egy szalaggal úgy hogy hagyjanak a szalagból egy hosszú hurkot akasztónak. Keressenek egy kb 15 cm-es ágacskát a kertben és ezt az óvónénik segítségével ragasszák be az egyik oldalára (amelyik az alsó fele lesz) úgy hogy kilógjon a dobozból, hogy legyen mire szálljanak a madarak. Tegyenek bele magokat és akasszák ki a kertbe egy fára. Figyeljék meg hogy milyen madarak jönnek csipegetni. Napraforgót, kölest, tökmagot, mogyorót, diót törjenek és keverjenek össze, az kerülhet bele.

konzerv_madareteto

(Forrás: Óvónők kincsestára)

[product id=”348 “]