Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

 

Tanulhatunk néhány verset:

Gazdag Erzsi: Jóbarátaink 

Libám lábán sárga csizma,
gúnár-varga rámán varrta.
Abban megy a liba bálba,
Harminchárom liba várja.

Liba-bálban, vízi bálban,
csupa-csupa vízi tánc van.
Ott forognak, ott sürögnek,
ha megunják, megfürödnek.

 

Tordon Ákos: Libasorban

Sír a nád, a sárga nád,
jégkabátban a világ.
Nézd, a libák libasorban,
libasorban, libatollban
keresik a nyarat; hol van?
Libapapucs, libaláb
a nap sütne legalább.
De mert nem süt, gi-gá-gá,
mind elmennek világgá.

Mondókákat:

Szentendrei legények,
Libát loptak szegények.
Nem jól fogták a nyakát,
A nyakát, sej-haj a nyakát,
Elgágította magát.

 

Héja, héja, lakatos!
Látom, lábad ripacsos.
Addig libát nem adok,
míg a lábad ripacsos.
Csörlőre, csattogóra,
ángyomasszony ablakára!
Árok partján ül egy liba,
Azt gágogja, hogy taliga.
Paradicsom-paprika,
Papucsba jár a liba.

Kézműves foglalkozáshoz

Készíthetünk egyszerű libát, itt van hozzá egy szuper TUTORIAL. Itt Filc az alapanyag, de persze papír felhasználásával is alkothatunk.

 

Itt egy másik variáció is papírtányér, narancs színű papír, milton-kapocs és izgő-mozgó szemek (no meg ragasztó) felhasználásával:

És persze a lámpás felvonuláshoz készítsük el a kihagyhatatlan lámpást is. 🙂 Ehhez a variációhoz például gyöngyöt is fűzhetnek a gyerekek:

 

Jó munkát kívánunk! 🙂

 

Szeretné folyamatosan bővíteni az ötlettárát? Van erre egy remek ajánlatunk, egy olyan előfizetés, amelynek keretein belül évente 6 alkalommal küldünk az óvodapedagógusok életét megkönnyítő, hasznos írásokat. Az előfizetésünk egy többszáz oldalas alapművel kezdődik, amit most akciósan vásárolhat meg! 🙂

Óvónők kincsestára