A színes forgók a kertben igazán vidám hangulatot árasztanak. Kézben tartva futás, mozgás közben forognak, ha pedig a gyerekek megunják a játékot, virágágyásba, cserépbe szúrva dekorációnak is alkalmasak.


Eszközök, anyagok:
• olló
• cellux
• színes papír
• hurkapálca
• gombostű vagy táblaszög
• szívószál sablon
• (parafadugó)
Elkészíthetjük mindkét oldalán színes papírból, de különösen egyedi és szép darabok születhetnek, ha színes, mintás díszcsomagoló-papírokat használunk (ezeknek az egyik oldala persze mindig fehér, de ez nem zavaró).

Készítsünk sablonokat kartonpapírból. A sablont körülrajzoljuk, kivágjuk. Ezúttal a nagyon pontos vágás nem követelmény, ezen a tárgyon bátran gyakorolhatnak a gyerekek.

Minták:

Minta 1:

forgo sablon ötös

Minta 2:

forgo sablon hatos

Minta 3:

forgo sablon virág

Készítsünk elő szívószálból levágott, körülbelül egy–másfél centis darabokat. Kivágás után jön a nagyobb figyelmet igénylő művelet, a kerék összeállítása és rögzítése. Egy tűre vagy táblaszögre szúrjuk fel egymás után a kerék visszahajtott lapátjait. Amikor az összessel megvagyunk, szúrjuk keresztül a tűt a lapunk közepén, és húzzunk fel a végére egy kis szívószáldarabot vagy hosszúkás formájú gyöngyöt távtartónak, hogy a lapátok ne akadjanak el forgás közben. A táblaszög sokkal rövidebb, mint a gombostű, de azért legalább egy kis darab szívószálat ennél a változatnál is használjunk távtartónak.

A kereket felszúrhatjuk egy fakanál fejének domború felére, tiplifára vagy hurkapálcára. Ez azonban nem mindig egyszerű, a tűk sokszor kicsúsznak, így szétesik az alkotás, a gyerekek pedig még kellemetlen sebeket is szerezhetnek. Ezen a problémán segíthetünk egy kifúrt parafa dugó segítségével. A dugók előkészítése mindenképpen a felnőttek feladata. Az alján lyukasztóárral vagy kézifúróval megfúrt parafa dugót húzzuk rá a hurkapálcára. A dugóba a tű könnyen, biztonságosan és tartósan beszúrható, nem kell attól tartanunk, hogy tönkremegy a már elkészült munkánk. Ha dugógyűjteményünk nem elég nagy, duplázzuk meg a mennyiséget úgy, hogy a meglévő darabokat hosszában snitzerrel kettévágjuk. A félbevágott dugók lapos felén középen szintén snitzerrel alakítsunk ki egy kis vájatot, nagyjából a dugó magasságának feléig. Ide illesszük be a hurkapálcát, és egy vékony befőttesgumival rögzítsük.

???????????????????????????????

(Forrás: Óvónők kincsestára)

Tematikus foglalkozásötletekért fizessen elő a kiadványra!