Zárt sarok, vastag és rugalmas talp – ezek a legfőbb jellemzői az ideális gyerekcipőknek. Milyen szempontokat kell figyelembe venni az ovis váltócipő vásárlásakor? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 

A kereskedelmi forgalomban kapható gyerekcipők többsége teljesen megfelelő. Ortopédiai szempontból mindegy, hogy fűzős vagy tépőzáras. Az óvodában érdemes tépőzáras verziót használni, mert a gyerek így képes önállóan is öltözködni, ami nemcsak a dadus néniknek, hanem a szülőknek is nagy segítség, főleg a reggeli elinduláskor.

 

A legjobb választás a bőr lábbeli, mert természetes anyag, kevésbé izzad bele a láb, és tartósabb is, mint a műbőr cipők.

 

Magas sarkú gyerekcipők hordása egyáltalán nem ajánlott egészen addig, amíg be nem fejeződik a láb növekedése. Főleg az ünneplő és a téli kislány csizmáknál fordul elő magasított sarok. Ezeket inkább ne válasszuk.

 

A papucsok, balerina cipők és topánkák tartós viselése nem javasolt. Egyrészt nem tartják megfelelően a bokát, másrészt játék közben balesetveszélyesek is lehetnek (pl. a papucs leesik a gyerek lábáról).

 

A szupinált cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában. Ezek sarokrésze kifelé döntött, így nem engedik befelé dőlni a bokát.  Akkor fejtik ki jótékony hatásukat, amikor a gyerek éppen viseli, ezért váltócipőnek célszerű ilyet választani. Utcai cipőnek vagy téli csizmának viszont megfelel a szokásos cipő is.

 

Tévhit, hogy a használt cipők tönkre teszik a gyerek lábát. Nyugodtan adhatunk rá örökölt vagy ajándékba kapott használt cipőt. Ez alól kivételt képez, ha a gyermek fájlalja a lábát, vagy ha az ortopédiai vizsgálat során rendellenességet tapasztaltak. Ilyenkor szakorvoshoz kell fordulni, de kifejezetten ortopéd cipőt csak nagyon ritkán javasolnak – mondta el dr. Terebessy Tamás, a SOTE ortopéd szakorvosa.

 

Néhány óvoda kifejezetten kéri, hogy a tornacipő fűzős legyen. Ezzel segítik, hogy a gyerekek megtanuljanak cipőt kötni.

 

Forrás: Informed