Egészségmegőrző tippek játékos formában

Az őszi idővel megérkezett az influenzás, köhögős, náthás időszak, ami nem csak a családok, de az óvodai dolgozók életét is igencsak megkeseríti. Melyikünk szeret betegen munkába indulni, nem igaz? Ráadásul a körforgásból nehéz kitörni, hiszen valamelyik kollégánk, de ha ő nem is, minimum 4 gyermek biztosan beteg a csoportból. Íme néhány egyszerű tipp, amivel segíthetünk a piciknek és magunknak is, hogy egészségesek maradjunk.

Orrfújóverseny?

 

Szellőztess Te!

A kicsik imádnak feladatokat vállalni, ezért érdemes játékos formában megoldani az óránkénti szellőztetést. Bíztassuk a gyerekeket az önként jelentkezésre, így könnyen megtalálhatjuk azt a 3-4 lurkót, aki aznap felelős lesz (a napos mellett segédkezik). A segítségünkkel mindenki kétszer sorra kerülhet, és a nap végén a kis segítők jutalmat kapnak. (Ez lehet gyűjthető „piros pont”, klassz matricák, vagy a játékválasztás elsőbbsége aznap). Választhatunk heti felelősöket is, ahogy nekünk kényelmesebb.

 

Illóolajok
A szülőkkel egyeztetve (allergia!) helyezzünk el biztonságos helyre néhány párologtatót, és használjunk teafaolaj- vagy bergamott illóolajat. Az utóbbi nyugtató hatással is bír antibakteriális és fertőtlenítő hatása mellett. Ez sem elhanyagolható. Az illóolaj vásárlásnál figyeljünk a 100%-os tisztaságra. A gyerekek a kellemes illat mellett hangulatos világítást is kapnak a délutáni szunyókáláshoz.

 

Kézmosó-verseny
A leghatékonyabb módszer azonban a megelőzés! Buzdítsuk kézmosásra a gyerekeket. Versenyt is hirdethetünk! Mindenki húzzon a jele mellé egy strigulát, miután kezet mosott. Akinek a legtöbb strigulája van aznap, az a nyertes! Aznap ő választhat például mesét, vagy akár játékot a többiek számára.

 

Orrfújó-verseny
Sok gyereknek okozhat gondot még kiscsoportban az orrfújás. Igyekezzünk játékos formában tanítani őket a helyes módszerre. Aki kicsit náthás, az sorakozzon fel a „startvonalra”, és indulhat az orrfújó-bajnokság! Az egészséges gyerekek hangosan drukkolhatnak a többieknek. A játék végén persze mindannyian nyernek. Közös dal, extra 5 perc játékidő (a drukkereknek is), vagy bármi más is lehet a nyeremény, amit a csoportban mindenki szeret.

 

A fenti lista alapján kitalálhatunk újabb játékos módszereket a higiénia megőrzésére, és a betegségek megelőzésére. Jó egészséget kívánunk mindenkinek, és ne felejtsétek el élvezni az őszt!

 

További egészséggel kapcsolatos információ az Egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunkban!

 

https://ovonok.hu/termek/az-egeszsegfejlesztes-nagykonyve/