A kormány által megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően hat év alatt mintegy tízezerrel nőtt az óvodai férőhelyek száma- mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár, aki a Gyáli Tátika Óvoda tagintézményét adta át, az MTI-nek nyilatkozva elmondta: 370 136-ról 379 671-re emelkedett a férőhelyek száma. Emellett az óvodák száma is nőtt, kétszázzal több helyen várják a gyermekeket.

A kormány az egyes településeken élők igényeihez igazítja az ellátottságot, napjainkban a gyermekszületések száma más régiókban magasabb, mint negyven-ötven éve. A férőhelyek bővítésére a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás miatt is szükség volt – mondta, kiemelve: a kabinet felkészült ennek biztosítására.

Az elmúlt hat évben mind GDP-arányosan, mind forintban nőtt az óvodásokra fordított költségvetési forrás. Óvodafejlesztésekre az elmúlt hat évben 26,3 milliárdot költöttek, ebből 177 óvodát újítottak fel részben vagy egészben.

A programok folytatódnak az következő esztendőkben is, és uniós támogatással bölcsőde- és óvodafejlesztésekre 100 milliárdot költenek majd.

A parlamenti államtitkár kitért arra is, hogy a családokat emellett kedvezményes étkeztetéssel is segítik, az óvodákban és bölcsődékben az elmúlt hat évben mintegy 92 ezerről 318 ezerre nőtt az ingyenesen étkező gyermekek száma. A kedvezményeket igénybe vevő családok száma 2010-ben csak 8 százalék volt, ez mára eléri a 94 százalékot, ami óriási növekedés. Évről évre nő az egy családra jutó adó- és járulékkedvezmény is: az elmúlt öt év alatt 67 ezer forinttal lett magasabb, 177 ezer forintról 244 ezerre nőtt. Ez annak köszönhető, hogy a családok anyagi helyzete javul, jövedelmük egyre bővül, s a kormány adó és járulék formájában nem vonja el a többletet, hanem otthagyja a családoknál – mutatott rá a parlamenti államtitkár.

 

Forrás: MTI

Kategória: Hírek