Bicskei gyermekotthon: szexuális molesztálás gyanúja, a korábbi kivizsgálás elmaradása. A kettős szükségletű gyermekek helyzete és a gyermekpszichiátriai betegellátás problémái. A rejtett és nyílt gyermekprostitúció jelensége. Bántalmazás a kalocsai gyermekotthonban, pofonok nevelési célzattal. A gyöngyösi éhen halt kislány és a gyermekvédelmi jelzőrendszer hibái, mulasztások. Méltatlan körülmények, átadási és ellátási problémák a makói gyermekotthonban. A kaskantyúi megkötözött kezű óvodás. Néhány emlékezetesebb eset az elmúlt idő nagy figyelmet keltő és felkavaró ügyeiből. Valamennyiben közös az ombudsmani jelentéseken, vizsgálatokon és megszólalásokon túl, hogy a lehetséges áldozatok kiszolgáltatott gyermekek voltak.

A jogos felháborodás mellett az is kulcskérdés, mit tehetünk az otthon vagy intézményekben élő, a bántalmazás, zaklatás és elhanyagolás veszélyének kitett gyermekek helyzetének világosabb felismeréséért, a megelőzés, a kezelés, a támogató segítés hatékonyságának javításáért. Szükség van az alapjogi szempontú, konstruktív kritikára, a visszás helyzetekre, jogsértésekre való figyelemfelhívásra, emellett pedig fel kell tudni mutatni a lehetséges megoldás irányait is.

Az alapvető jogok biztosának törvényben is kiemelt feladata, hogy a sérülékeny csoportok alapjogainak védelmére koncentrálva megkülönböztetett módon figyeljen a gyermekek jogainak érvényesülésére. Fontos küldetése az is, hogy a gyermekek jogaiért dolgozó szakemberek körében folyamatos szakmai párbeszédet tartson fent, az együttműködéssel is segítve az önmagukért kiállni korlátozottan vagy egyáltalán nem képes gyermekek jogainak védelmét.

Mindezeket szem előtt tartva az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a gyermekjogok védelméért elkötelezett Terre des Hommes Magyarország Alapítvánnyal, a gyermekbarát meghallgatás korszerű módszerét hazánkban meghonosító Szombathelyi Barnahus Projekttel együttműködésben konferenciát rendez november 17-én.

 

 

FORRÁS: AJBH

Kategória: Egyéb