Ahogy korábban már írtuk, azt valljuk, hogy az algoritmikus gondolkodás fejlesztését nem lehet elég korán kezdeni. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy hol is kezdjük. Erre kínál kiváló és költséghatékony megoldást kiadónk legújabb fejlesztő játéka, a Scottie Go! termékcsalád.

 

Scottie Go! Iskolai változat

Az Iskolai változatot alapvetően 6 éves kortól ajánljuk, de természetesen annak sincs akadálya, hogy kicsit korábban kezdődjön a játék: egy budapesti óvodában például az iskolaköteles gyerekek számára szervezett tehetséggondozás program részévé tették és ott szerezték meg a gyerekek a programozás alapelveinek ismeretét.

Ez a változat egy lineáris történet és feladatsor segítségével tanítja meg az alapokat, a legfőbb különbség a Basic-hez képest, hogy a feladatok megoldása után a játékosok jóval magasabb szintre jutnak el, több programozási alapelvet és fogalmat ismernek meg és tanulnak meg használni, több gyakorlati problémát oldanak meg. A fentebb említett óvodában például ezért (is) döntöttek úgy, hogy mindkét változatot használják az óvoda digitális készségfejlesztő programjában, ezzel megszólítva a kicsiket és a nagyobbakat is.

Közel 100 feladaton keresztül ismerkednek a gyerekek a programozás alapfogalmaival, mint például egyszerű utasítások, feltételekhez kötött utasítások, paraméterek, hogy aztán a végére már többsoros, ismétléseket és többféle feltételeket tartalmazó parancssorokat állítsanak össze. Miközben természetesen együttműködve a feladatok megoldásában fejlődnek szociális, matematikai készségeik is, hiszen számolniuk, érvelniük kell a megoldás mellett vagy éppen ellen.

A feladatokat a magyar nyelvű Scottie Go! Edu alkalmazáson keresztül kapják, ahol aztán a megoldásokat is ellenőrizhetik és megnézhetik, hogy Scottie hogyan követi az utasításokat.

Scottie Go! Basic – Akár 4 éves kortól

A legkisebbekre gondolva készült a Basic változat, koncepciója az Iskolai verzió sikerei után formálódott, direkt a korosztály igényeihez igazodva. Ez a játék is az iskolai változatban bevezetett karton elemek és a játéktábla használatára épül, de ezek az elemek jóval nagyobbak, színesebbek, a kicsik vizuális és formai igényeihez vannak igazítva megjelenésükben. Az elemek használatához például nem kell ismerni a betűket vagy a számokat, az ábrák, illetve például a pöttyök száma alapján is meg lehet állapítani a számokat, ha szükséges.

A Basic feladatai is a kicsikre lettek szabva: ebben a játékban három feladattípust lehet végigjátszani. Az elsőben az Iskolai változat első 24 változatán haladnak szintén lineárisan a gyerekek, hogy megismerjék az életkoruknak és tapasztalatuknak megfelelő, programozáshoz köthető alapfogalmakat, utasításokat. Ebben a játékban nem kerül bevezetésre semmi bonyolult fogalom vagy utasítás, itt tényleg csak az alapokat tanulják meg a picik.

A második játéktípusban az első játéktípus játékait módosíthatják a dobozban található kihívás kártyákkal és elemekkel – egy-egy feladat így számos új játéklehetőséget, pályát, megoldást kívánhat és kínál, amit aztán együttműködve, egymással vitázva, érvelve kell megoldani – persze egy négy-öt éves gyermek szintjén.

A harmadik játéktípusban pedig már csak a képzelet szabhat határt: semmi sincs előre meghatározva, a megoldandó feladatot is a gyerekek írják és állítják össze, mint ahogy a megoldást is.

Állunk rendelkezésre – 24/7 támogatás

Bármelyik Scottie Go! terméket is használja az óvoda, kollégáink állnak rendelkezésre bármilyen kérdésben, akár telefonon, akár email-ben.

Tel: 061/4861771

Email: scottiego@klett.hu

A Scottie Go! Közösségben (https://www.facebook.com/groups/scottiegomagyarorszag/) pedig akár a Facebookon is várjuk a kérdéseket, fotókat, kreatív megoldásokat, ahol olyan kollégákkal, szülőkkel is tapasztalatot lehet cserélni, akik szintén használják a termékeket.

Hiszen a programozás alapelvei ugyanazok a szajlai óvodában is, és a soproniban is!

Még több információ és rendelési lehetőség ITT.