A rugalmas lapos talp, vagyis közismert nevén a lúdtalp a felnőtt lakosság 20 százalékát érinti. Az örökletes hajlam mellett a helytelen életmód is felelős a kialakulásáért. Mit tehetünk a megelőzéséért? Milyen cipőt adjunk a gyermekre? Hogyan kezelik ezt az elváltozást? A praktikus tanácsok mellett cikkünkben a lúdtalp-megelőzést szolgáló tornafeladatokat talál, melyeket a testnevelési foglalkozás keretén belül tud felhasználni kisgyerekeknél. – Horváth-Rashed Piroska, gyógytornász-fizioterapeuta írásából közlünk részleteket.

A lúdtalp kialakulása

Az egész talp széles, ellaposodott lenyomata esetén lúdtalpról, lapos talpról beszélünk. A felnőtt lakosság 20 százalékát érinti ez a lábprobléma.

Csecsemőkorban még nem alakul ki a láb boltozatos szerkezete, csak a már járni tanuló gyereken alakul ki terhelés hatására. A csecsemők lábának nincsenek boltozatai, sőt a talpi zsírpárna is vastagabb, mint később, ezért lúdtalpról csak a már járni tudó kisgyermeknél beszélhetünk. Ebben a korban a sarok tengelyeltérése, vagyis a sarokcsonton és az ugrócsonton  áthaladó hossztengely és a lábszár hossztengelye nem esik egybe, köztük kifelé nyíló szög keletkezik, ezért a sarok valgus állása jellemzi a láb funkcionális gyengeségét. A lúdtalpas kisgyermekek általában fájdalomról nem panaszkodnak, inkább elfáradnak, nem szeretnek sétálni.

 

A lapos talp kialakulását elősegítő tényezők, időszakok:

  • a lapos talp gyakran az egész családot jellemzi,
  • az ízületek testszerte érzékelhető lazasága, csökkent izomtónus jellemzője ennek a lábtípusnak,
  • egyes esetekben az Achilles-ín feszesebb vagy megrövidült volta is szerepet játszik a kialakulásában,
  • állás, járás kezdete,
  • iskoláskor, terhelés növekedése, mozgáslehetőségek lecsökkenése,
  • pubertáskor, amikor az izomzat erősödése nem tart lépést a csont növekedésével,
  • súlygyarapodás, terhesség, mozgásszegény életmód, ülő életmód,
  • túlzott igénybevétel, mert a boltozattartó izomzatnak határai vannak.

 

Megelőzés

FONTOS!

Ne késztessük a még nem járó gyermeket felállásra, ne járattassuk, várjunk türelemmel, míg magától felkapaszkodik és elindul. Ellenkező esetben, a még fejletlen izom- és csontrendszer miatt hiányzik az alsó végtag teherbírása és a megterhelés közötti egyensúly, ezért nagyobb eséllyel alakul ki lúdtalp.

 

Jótékony hatású a talp, alsó végtag masszírozása.

Célravezető az óvodában

  • a mindennapos lábtorna,
  • törzsizomfűző kialakítása (core tréning, a gerinc mellett mélyebben fekvő izmok edukációja, nevelése, hogy automatikusan bekapcsolódjon, mikor kell, így kerülve el a sérülést, fájdalmat),
  • a gerinc stabilizációs képességének fejlesztése különböző gyakorlatokkal.

 

 

A teljes írás Az egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunkban jelent meg*. Még nem előfizető? Ezen könnyen változtathat! Rendelje meg a kiadványt a képre kattintva!

*Figyelem! A fenti cikk NEM képezi részét az alapműnek.

Az egészségfejlesztés nagykönyve