Szépen gondozott udvar, madáretető, saját veteményeskert, netán komposztáló – messziről is jól látszik a környezettudatosság az úgynevezett zöldóvodákon, amelyek legfőbb küldetése, hogy már hároméves kortól a természet szeretetére és védelmére, a fenntarthatóságra neveljék a gyerekeket. László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta lapunknak: országszerte több mint ezer tagja van a Zöldóvoda-hálózatnak, vagyis az intézmények mintegy negyede már ökoszemléletben működik.

A környezettudatos gondolkodást nem lehet elég korán kezdeni. Sőt minél kisebb a gyerek, annál érdeklődőbb, nyitottabb, befogadóbb, annál könnyebb motiválni, illetve kialakítani benne a helyes szokásokat – vélekedik László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár, akit a Zöldóvoda program legújabb pályázatairól kérdezett a Magyar Nemzet. Mint ismert, a környezetügyért és az oktatásügyért felelős tárcák együttműködésében már 15 éve működik a szemléletformáló program, amely nemcsak kampányjellegű akciókat, hanem folyamatos elkötelezettséget jelent a bekapcsolódó intézmények részéről.

A zöldóvoda cím hallatán laikusként egy szép zöld, virágos, parkosított óvodára asszociálhatunk, miközben ennél sokkal többről van szó. Tágabb értelemben a mikro- és makrokörnyezet fenntarthatóságát támogatja a program. Ez magatartás és gondolkodásmód, amely a gyermekek, az óvodapedagógusok, a szülők és végső soron a helyi közösségek környezettudatosságát alakítja.

Hiszen ha a környezetkímélő és -védő magatartás már kisgyermekkorban beépül a személyiségbe, akkor reményeink szerint később is megmarad a tudatosság, azaz a gyerekek felnőttként szembe tudnak majd nézni a környezetvédelmi kihívásokkal

– magyarázza László Tibor Zoltán, hozzátéve, a zöldóvoda címet három évre lehet elnyerni, de több pályázati kategória is létezik, és a legjobbak megszerezhetik az örökös zöldóvoda címet is, ami már komoly presztízst jelent.

A programban részt vevő intézmények a fenntartható fejlődés alapelveit tanítják meg a gyerekeknek, méghozzá úgy, hogy a környezettudatosság teljesen átszövi a mindennapokat. A természetközeliség ott van a polcokon sorakozó könyvektől kezdve a rendszeres természetjáráson át a környezetbarát tisztítószerek használatáig mindenben.

Túl azon, hogy a gyerekekkel kertészkednek, újrahasznosítanak, fát ültetnek és szelektíven gyűjtik a hulladékot, maga az intézmény is a fenti elvek mentén működik: odafigyelnek a takarékos víz- és energiafogyasztásra, a közétkeztetés során rövid ellátási láncra törekszenek, vagyis lehetőleg helyben termelt gyümölcsöket, zöldségeket vásárolnak

– hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Szakmai kiadványok óvodák számára:

Kiemelt kép: Hand photo created by pvproductions – www.freepik.com
Forrás: Magyar Nemzet