1852-ben ezen a napon nyitották meg Magyarország első bölcsődéjét Budapesten, a Kalap utcában, így ezen a napon ünneplik a Bölcsődék napját is, ami 2010-től államilag elismert ünnep, ráadásul miniszteri rendelet is szabályozza. 

A világon az első bölcsődét Párizsban nyitották meg 1844-ben, és pár év múlva már közel 400 hasonló intézmény működött világszerte, elsősorban egyházi létesítményként. Magyarországon 1852 januárjában bölcsőde-egylet alakult Pesten Majer István püspök és nagyprépost, valamint Forrayné Brunszvik Júlia – Brunszvik Teréz, az első magyar óvoda alapítója unokahúgának – támogatásával.  A hosszú előkészítő munka és jótékony célú gyűjtés eredményeként 1852. április 21-én Pesten, az akkori Kalap u. 1. szám alatti bérház (ma V. ker. Irányi u. 2-4.) földszintjén megnyílt az ország első bölcsődéje, ahol 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak.

A bölcsődékre, a bölcsődei dolgozók munkájára ma is nagy szükség van. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a bölcsődei férőhelyek iránti igény még napjainkban is meghaladja a férőhelyek számát.

Szakmai kiadványok és ajánlatok bölcsődék számára:

Szülőcsoportos beszélgetés, mint a szülői kompetencia erősítésének módszere

Az intézményi delegált szerepköre

A stratégiai tervezés módszereiben rejlő lehetőségek a vezetői pályázatírásban

 

Forrás: SZEF