Hamarosan itt az adventi időszak. Jó alkalom ez arra, hogy ovisainkkal saját gyertyát készítsünk, ami később az adventi koszorúnkat díszítheti.
A gyertyakészítés fortélyait az Óvónők kincsestára című könyvünkből ismerheti meg. Ízelítőül bemutatunk egy egyszerű változatot.
Csavart és hengergyertyák
Kellékek
– méhviaszlap (méhész- és hobbyboltokban kapható)
– Cordonett felvetőfonal a kanóchoz (rövidáruboltokban kapható)
– vonalzó, éles kés, olló
– újságpapír vagy karton a munkalap védelméhez
Az elkészítés menete
A méhviaszlapot fektessük újságpapírral vagy kartonnal fedett asztalra. Szabjuk ki a viaszdarabokat.
A gyertya teteje a 10 cm magas oldal lesz, arra lógjon ki a kanóc, amely 1-2 cm-rel legyen hosszabb, mint 15 cm.
A lap a 15 cm széles oldalával legyen felénk. Kezdjük el lassan, egyenletesen, szorosan feltekerni a gyertyát. Ügyeljünk arra, hogy végig egyenletesen tekerjük! Felállítva a gyertya alul vastagabb, felül vékonyabb lesz, és spirálisan halad felfelé.
A lapokat hosszában vagy keresztben is kivághatjuk, így – hosszabb vagy rövidebb – henger alakú gyertyát kapunk.
Mivel a kanócot nem mártjuk be semmibe, meggyújtáskor hamar ellobban, és úgy tűnik, nem is lehet meggyújtani többet. Ilyenkor az égő gyufaszálat tartsuk oda a gyertya végéhez, addig, amíg a viasz egy kicsit megolvad a kanóc körül. Most már égni fog.
Amennyiben még nem előfizetője a kiadványnak, itt megrendelheti:
[product id=”348″]