A gyerekek és a kreatív felnőttek asztala általában zsibvásár jellegű, tele mindenféle kinccsel: ceruzák, filctollak, zsírkréták, ecsetek, hurkapálcák, ollók, gemkapocs, radír, minden, ami az óvodai előkészítő és a csoportban folyó munkához kell, és persze az otthoni alkotáshoz, barkácsoláshoz.
asztali_mindenes.jpg
A rengeteg apróság tárolásához nyújt segítséget a papírhengerekből összeállított, összeragasztott „mindenes”. Sokat segít a rend kialakításában, illetve megtartásában, az eszközök áttekinthető elhelyezésében, mert kis alapterületre tudjuk ésszerűen elpakolni a sok-sok kincset, elérhetően, kézközelben.

Szükséges anyagok és eszközök
– 5–6 db vécépapírhenger
–  1–2 db kéztörlőhenger
–  ha van, alufóliás vagy folpackos hengerek is, mert ezek a legmagasabbak
–  tapétaragasztó vagy főzött csiriz
–  csomagolópapírok
–  kartondoboz
–  ecsetek
–  erős, gyors kötésű ragasztó
–  olló
–  ceruzák

A munka menete
A munkálatok elején eldöntjük, mekkora legyen asztali mindenesünk, illetve a gyerekek hány hengerből állót készítsenek. Minimum 3 db kell ahhoz, hogy az összeragasztás után stabilan álljon a tartó. Még borítatlanul tegyük ki, illetve tetessük ki a csoporttagokkal a tervezett alkotást, hogy meg tudjuk beszélni egyrészt a funkciókat, másrészt az összeállítás menetét. Az alacsonyabb hengerek közül egyet félbe is vághatunk, így a 3-4 cm-magastól a 23–25 cm magasig több méret a rendelkezésünkre áll.  Ragasszuk be a hengereket olyan papírral, amilyennel akarjuk: díszcsomagoló maradékokkal, füzetcsomagolóval, vagy éppen egyszerű egyszínű papírokkal. Fontos, hogy olyan papír legyen a borítóanyag, melyen megköt a ragasztó (például a műanyag, mosható öntapadós tapétát nem rögzíti a Technokol Rapid).

A hengerek összeállítása igen egyszerű: először a középen levő kettőt ragasztjuk egymáshoz, majd fokozatosan köré építjük a többit. Nagyon erőssé és stabillá teszi a tartót, hogy a hengerek több ponton érintkeznek egymással, ez a saját szerkezetét erősíti tovább. Amikor az összes elemet összeragasztottuk és hagytuk megszáradni (Technokolnál 10–15 perc), az egészet az aljánál jól beragasztózzuk, és erős kartonra vagy vékony hullámpapír-lemezre nyomjuk. Utóbbit szintén bevonhatjuk a hengerek borításánál használt papírral, természetesen még a hengerek ráragasztása előtt.