Csipke jellegű, rusztikus hatású új megmunkálótechnika. A finom metszés eszközei a lila INCIRE vas vágósablon, a rövid ferdehegyű kés és a simítólapátka, amely az élek kiemelését és rögzítését segíti.
Javasoljuk itt is a vágóalátét használatát. Erre helyezzük a megmunkálandó lapot, amely bármely 80–120 g-os színes papírféle lehet. A technika szépségét kiemeli a duo jellegű, két oldalán különböző színű papír, mert az alapszínre áthajtott túloldali színek gazdagítják a mintázatot.

A csipkevágás sablonja
sablon.jpg
Az elkészült munka

kesz_munka.jpg

A munka kezdetén a megmunkálandó lap kívánt részére illesztjük a metszősablont, és mindkettőt a vágóalátéthez rögzítjük cellux ragasztóval. Ez azért fontos, mert egész munkánk sikerét veszélyezteti az elmozdulás, amely megbontja a metszések mértani rendjét. Nagyobb elmozdulásnál a minták egymásba érnek, és elszakadhatnak. A sablonon lévő bemetszéseket fontos végigvágni, ügyelve a metszésvonalaknál lévő találkozási pontokra. Ha minden jelzett vonalat bemetszettünk, eltávolítjuk a sablont, és a simítólapátka segítségével kiemeljük, a megfelelő irányba áthajtjuk és leélezzük az elemeket.

Az így elkészített felületet önmagában is felhasználhatjuk képeslapok, üdvözlőkártyák, dekorációk készítéséhez. Színes alapra helyezve tovább díszíthető, 3D formákkal kiegészíthető.