Egyszerű és mintás papírok összeállítása adja a különleges mintasort. Jól használható hozzá az apró mintás csomagolópapír és az ennek színeiből álló papírok sokasága. Munkánk sikere nagyban függ az esztétikusan összeállított színvariációtól.
irisztechnika1.jpg
Egy műanyag sablon segítségével kartonpapírra rajzoljuk a betölteni kívánt mintát, és a forma közepét vágótollal eltávolítjuk. A kész sablonokon geometriai formák és ünnepi motívumok is találhatóak. Ezután gondosan összeállítjuk a papírokat a mintáknak megfelelő 3-, 4- vagy 5-féle színváltozatban. Minden árnyalatból 38 cm-es csíkokat vágunk, 5-7 színenként 5-6 darabot.
irisztechnika2.jpg
Most jön a hajtogatás, ahol a 3 cm-es csík oldalait behajtjuk, s így 1 cm-es hajtott darabokat készítünk. Az összeállításnál alulra helyezzük a sorrendet segítő sablont, és rátesszük a kartonformát színével lefelé. Praktikus celluxszal rögzíteni a két papírt egymáshoz és az asztalhoz is, hogy ne mozduljanak el. Majd az utasításnak megfelelő sorrendben a színeket váltva lefedjük a soron következő részt.

A csíkok két végét illesztés előtt beragasztózzuk és a sablon hátához, majd egymáshoz rögzítjük. Addig haladunk sorban a színeket váltva, amíg a forma közepére érünk. Ha az ábra kis papírcsíkot jelez, nyugodtan vágjunk le a 8 cm-es hosszúságból. A kész mintasort leemeljük, és megfordítás után egy papírral lefedjük, rögzítjük.