A pedagógusok hetven százaléka teljes kompenzációt kap.

A közszférában dolgozók 70 százalékának a kieső 13. havi bér teljes kompenzálását jelenti a szakszervezetek és a kormány közötti megállapodás, s hozzávetőleg ugyanez az arány igaz a pedagógusokra – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke pénteken az MTI-nek.

Galló Istvánné kiemelte: az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság elfogadta a 13. havi illetmény kompenzálásának módját. E szerint bruttó 180 ezer forint illetményig teljes mértékben kompenzálják a 13. havi bért, ahogy az idén, a kereset 8,33 százalékának megfelelő havi összegben, az e fölött keresők 15 ezer forintot kapnak havonta – mondta a szakszervezeti vezető.

Ez azt jelenti, hogy a közszférában dolgozók 70 százaléka kap teljes kompenzációt, tehát más címen ugyan, de túlnyomó többségük megkapja a 13 havi bért – tette hozzá.

Galló Istvánné közölte: a szakszervezetek azért írták alá a megállapodást, mert a tárgyalásnak vannak más eredményei is. Egyebek mellett az, hogy a közalkalmazottak foglalkoztatási biztonságát erősítő intézkedésekre, jogszabály-módosításokra is kötelezettséget vállalt a kormány – szögezte le a PSZ elnöke.

Kiemelte, januárban a kormány és a sztrájkbizottság tárgyalásokat kezd arról, hogy a jövőben ismét legyen a munkavállaló számára illetékmentes a munkaügyi per indítása, illetve a munkavállaló helyett a szakszervezeté legyen a perindítás joga.

A kormány és a sztrájkbizottság péntek hajnalban írta alá a megállapodást, amelyhez két szakszervezet nem csatlakozott: a Munkástanácsok és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

MTI