Nem kell fizetniük a pedagógusoknak az idei és a jövő évi minősítésekért – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel a témában megjelent hírekre reagálva.

Szerdán az eduline.hu arról írt, hogy több mint 70 ezer forintot kell fizetniük azoknak a tanároknak és tanítóknak, akiknek 14 évnél kevesebb szakmai gyakorlatuk van, mégis a lehető leghamarabb szeretnének a pedagógus II. kategóriába kerülni. A köznevelési államtitkárság közleményében azt írta: alaptalanok azok a sajtóinformációk, amelyek azt állítják, hogy fizetniük kellene a pedagógusoknak. 

Miközben a jogszabályokban könnyen ellenőrizhető az információ valóságtartalma, egyes médiumok mégis kritikátlanul veszik át egymástól az ellenőrizetlen állítást – olvasható a reagálásban. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár február 28-án jelentette be, hogy 30 ezer tanár és tanító jelentkezhet a pedagógus II. minősítésre a következő tanévben. Pályázatot azok a szakvizsgával rendelkező pedagógusok adhatnak be, akik legalább nyolc év szakmai gyakorlattal rendelkeznek – mondta, és hozzátette: a harminc évnél régebben a pályán lévő pedagógusok szakvizsga nélkül is jelentkezhetnek. 

A sikerrel pályázó tanárok a 2016-17-es tanévtől kapják meg a magasabb besorolással járó bért. Az államtitkár tudatta: a jelenleg érvényben lévő március 31-i jelentkezési határidőt várhatóan november 30-ra módosítják. Az idén 25 ezer szakvizsgával rendelkező és legalább 14 esztendeje a pályán lévő pedagógus vehet részt a minősítésben.