A Szívvel és Lélekkel Óvodapedagógusok Egyesülete időszerűnek és lényegesnek tartja, hogy létrejön a Magyar Pedagógus Kar – közölte a szervezet.

A kormány tervei szerint szeptember 1-jével minden állami, önkormányzati oktatási intézményben közalkalmazottként dolgozó tanár a pedagóguskar tagjává válik. Ennek feladatai közé tartozik majd a pedagógusok etikai kódexének kidolgozása is. A tagság különleges kötelezettségeket nem ró a tanárokra, tagdíjat sem kell fizetniük. Farkasné Egyed Zsuzsanna, a szervezet elnöke a közleményben kiemelte: álláspontjuk szerint a testület jelentős mértékben növeli a pedagógusok beleszólási lehetőségét a jogalkotásba, garantálja, hogy a nevelést, oktatást érintő döntések szakmai érvek mérlegelésével szülessenek. A pedagógushivatás íratlan szabályainak rögzítése, az etikai kódex hozzájárul a hivatás társadalmi presztízsének növekedéséhez – fejtette ki. 

Fontosnak tartják, hogy a kódexben megfogalmazódjanak azon értékek, követelmények, elvárások, amelyek a hiteles pedagógusok, gyermekek, tanulók érdekét szolgálják. Hozzátette: az, hogy a kar tagja lehet minden közalkalmazottként pedagógus pályára lépő munkavállaló, biztonságot, védelmet és szakmai kötelezettségvállalást is jelent. Szerinte egységes szakmai összefogás valósul meg, amit hosszú évtizedek óta nem tudtak megteremteni a pedagógushivatás gyakorlói. A pedagógus kar létrahozását korábban a Pedagógusok Szakszervezete tudomásul vette, de közlésük szerint ez nem jelenti azt, hogy támogatják is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Történelemtanárok Egylete és a Magyartanárok Egyesülete közösen tiltakozott a kar létrehozása ellen, amit szintén bírált Hálózat a Tanszabadságáért-Oktatási Kerekasztal is. A kifogásokra reagálva a köznevelési államtitkárság hangsúlyozta: kar létrehozása hozzájárul a pedagógus hivatás társadalmi megbecsülésének növeléséhez. 

Álláspontjuk szerint a testület garanciát jelent majd arra, hogy szakmai kérdésekben a pedagógusok tényleges véleményének felhasználásával születnek meg a döntések. A Szívvel és Lélekkel Óvodapedagógusok Egyesülete közleményében az elnök kitért arra is, hogy támogatják a hároméves kortól kötelező óvodáztatást, annak 2014 szeptemberi bevezetését. A korai felzárkóztatás a várhatóan jobb iskolai eredményeken túl az elmúlt évtized egyik legjelentősebb intézkedése, amely a gyermekek integrált nevelését segíti elő – hangsúlyozta. 

Fontosnak tartják, hogy azok a gyermekek, akiknek családi háttere, szociológiai környezete nem teszi lehetővé a gyermek érdekét szolgáló felelős gondoskodást, ellátást, felzárkóztatást, minél korábban bejussanak a köznevelési rendszer első intézményébe – tette hozzá. Az egyesület – a honlapja szerint – 2003. július 15-én alakult, célja a nevelés és oktatás, különösen az értékmegőrző, környezetvédelmi szemléletű, egészséges életmódra nevelés segítése az egyházi óvodákban, valamint az óvodapedagógusok pedagógiai és módszertani ismereteinek bővítése. Céljaik között jelölték meg továbbá a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásának elősegítését.