Tanév végéig gondoskodik a minőségi kereset-kiegészítések kifizetéséről a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – közölte a köznevelési intézményeket fenntartó szervezet.

A közlemény szerint a pedagógusok, pedagógiai munkát segítők és technikai dolgozók minőségi kereset-kiegészítését a 2012/2013-as tanévben végzett munkájuk intézményvezetői értékelése alapján – melyhez szempontokat a munkáltató biztosít – fizeti ki az állami fenntartó. Az intézményvezetők értékelését a tankerületi igazgatók végzik. Utaltak arra, hogy minden igazgató javaslatot készít elő a fenntartó által – a költségvetési törvény alapján – az iskola létszámától függően meghatározott keretösszeg felosztására. 

A minőségi kereset-kiegészítést a jogosultak a szorgalmi időszak végén, júniusban kapják meg – tették hozzá. Kiemelték, azoknak a pedagógusoknak, akiknek ez a juttatás január 1-jétől az illetményükbe építve havi rendszerességgel érkezett a számlájukra a tanév végéig, augusztus 31-ig változatlanul ugyanígy kapják meg. Amelyik intézményben kollektív szerződés rendelkezik a minőségi kereset-kiegészítés felosztásáról, ott – tekintettel az átmeneti időszakra – a szerződés rendelkezései és értékelési módszerei szerint kell eljárni. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a csütörtöki budapesti pedagógusnap alkalmából tartott díjátadó ünnepségen köszöntőjében rámutatott, a cafeteria rendszere jelenleg igazságtalan, ebben teljes mértékben egyet ért a szakszervezetekkel, ugyanis eddig nem minden településen adták ezt a juttatást. 

Hozzátette: az igazságtalanság kiigazítását szeptembertől tudják elkezdeni, ma pedig azt teszik, hogy ami eddig járt a pedagógusoknak, azt odaadják még ebben a tanévben. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben igazságosabb elosztást tudnak megvalósítani ezen a téren.